Wednesday, July 6, 2011

Recipe Sandwich Teluur Sedaaap! * terbaek dr ladang!*

Hari ni tiba tiba Dyh nak post resipi lak.Sedap taww resipi sandwich telur Dyh.Cube anda anda try dan rasa confirm nak lagi.:)
Ingredients :
  • Telur * wajib! kata sandwich teluur.*
  • Roti * wajib jugak! kata sandwich.*
  • minyak. * tak payah tak payah.Hehe*
  • Tomato * penyedap *
  • Mayonis * wajib, kalau tak, tak rasa dr ladang.:)*
  • Stop! Ini aje.:)
CaraCara membuat.
1. Sediakan bilangan telur yang sesuai dengan bilangan isi rumah * cam ekonomi lak *.Kemudian rebuskan telur telur itu.Ingat bukan telur itik, tapi telur ayam ye.Nak mudahkan merebus masukkan beberapa butir beras.Bila beras dah jadi nasi maksudnya telur pun dah siap!
2. Sementara tunggu telur siap direbus, minumlah susu kultur dulu.Baik untuk kesihatan.Lala..:)
 3.Beginilah rupanya ketika air sedang mendidih.Tengok tu ada putih telur yang terkeluar.Dah masaklah tuh.Angkat!
maaf gambar terbalik.

 4.Untuk mengelakkan jari jemari anda kesakitan ketika mengupas telur, lepas matikan api, angkat periuk, letak kat sinki buka air paip lama lama, sampai bila tangan celur dalam air sejuk je..So lagi senang nak mengupass..:)

 5.Jangan lupa sediakan mangkuk untuk telur taww.Pentinggg!
 6.Bila telur dah sejuk jadi cengginilah.Terkeluar keluar isi dia.Kupass semuanya, letakkan di dalam mangkuk yang sama.
7. ini rupanya bila dah dikupas kulit.Jangan makan lak kulit kulit telur ni.Buang! Zess.

8.Comel telur telur ni kan? Bulat bulat dan kuning jer.Itulah guna beras.Kalau kita just set time, takut takut terlebih cair, terlebih keras..Takk haruu ke? but in this case, solid egg much better.
9.main point.Nampak penggoreng burger tuu? Kali ni bukan nak buat goreng burger tau.Penggoreng burger tu tuk lenyekkkan telur tuh.Betul betul lenyek.Biar lembik.2n pic : itu mayonis taww.Korang boleh letak mayonis sebelum atau selepas edisi melenyekkan telur atau kedua duanya sekali.

 10.Bila dah lenyek jadi macam tuh, ambil sesudu rasa cukup tak mayonis tuh? kalau tak cukup tambahlah.kalau tak nak, tak payah.ikut lidah korang.
 11.Akhir sekali letak lada.nak tak nak pun boleh.ikut lidah masing masing.
oleh kerana, lapar sangat roti yang telah siap tidak sempat dirakamkan.So korang sapulah roti dengan mayonis, kerat tomato tu ikut kreatif korang.Susun cantekcantek,lepas tuh ngappp! Burppp, alhamdulillah!:)
ends.

2 comments:

Pyka Rahmat said...

kalau tak suka kuning telur tu boleh buang je kan bila dah rebus?

miss Sushi ♥♥ said...

@Pyka Rahmat boleh jugak kalau tak suuka.Tapi nanti tak sedaplah.:).lebihkan mayonis.:)