Thursday, July 7, 2011

Tip guna Maxis Broadband.

Ramai orang marah bila guna Maxis BB, lembab cam siput lah, slow molow lah dan pelbagai rungutan lagi.Sebenarnya bukan sebab die slow, tapi takde line.Kalau takde line, jangan dipaksa BB tuh tak mungkin die akan ada line.

kalau line die laju dia akan tunjukkan perkataan HSPA kat bawah tuh.So korang boleh guna lah dengan sesenang hati.
kalau lembab die akan tunjukkan perkataan GPRS atau EDGE, so korang tak yah paksapaksa die suh ada line, tak mungkin die akan ada line kecuali kalau korang alihkan lappy korang.
kalau die hampir ada line, die akan tunjukkan perkataan WCDMA, beberapa minit selepas tuh perkataan HSPA akan muncul.
Tapi korang kena kawal penggunaan BB nih.Fungsi BB ni macam thumbdrive.Semakin lama semakin penuh, semakin penuh semakin lembab.Kalau thumbdrive 4G penuh die lembab kan? Contohlah saiz BB korang 3 something MB kan, Dyh ambil contoh mudah, kalau korang bukak video dekat youtube, then sizenyer 4.5KB something, jadi korang dah penuhkan BB korang dengan 4.5KB, begitulah kalau download ker aper ke..Semuanya memberi risiko.

Elakkan perkara di bawah untuk mengelakkan BB jadi lembab.
  • buka video dekat youtube.
  • download.
 Actually dua perkara ni paling mudah melembabkan BB.Even kalau korang baru bayar bil hari ini, tapi malam karang korang bantai bukak video and download, esok die akan jadi lembab, sama seperti korang tak bayar.Sebab apa? Sebab korang melebihi quota.:)

Lepas tuh kalau korang nih suka sangat blogwalking, tapi blogger lain ada player lak, pause kan siapsiap.Itupun akan melembabkan BB tawww.Jangan dengar radio online.Besar risikonya.lagi lagi kalau korang tengok drama seperti kat Tonton.my, yang berdurasi satu jam.Masa tuh jugak die lembab! Percayalah!

So elakkan download dan tengok video, tak kiralah kat mana pun, bukan setakat kat youtube tawww...manamana ejen pun.:)

No comments: