Sunday, July 10, 2011

Tutorial Edit Fonts/Size * sidebar & post title *

Size fonts :
Ada dua cara nak edit size.
  • ikut percent (% ),so dihujung size mesti ada %
tengok font-size: 52%

 So, die punya size cenggini.

klik tuk obesity.So size die kecik kalau pakai percent.
  • ikut pixel ( px ), so dihujung mesti ada px.
Tukar jenis size.

inilah efek die.Gila gedabak!

  •  kombinasi px/%

adjust size.
beginilah rupanya.
 Better korang pakai salah satu jer taw.

Type font : 
First of all, Dyh nak cakap  korang tak yahlah letak font yang korang download taw.Letak jer basic font yang ade kat Microsoft Word tu jer.Sebab kalau korang letak kat blog korang, tapi reader korang takde font tuh, so font uh takkan kuar.Dia akan jadi biasa jer.

Tukar font :

Post title 
  • control + F, cari code .post-title {
  • lepas tuh paste code kat bawah ni kat bawah font-size;
font-family:Trebuchet MS;
  • Trebuchet MS tuh boleh tukar.referlah microsoft words korang.
 Sidebar title 
  • control + F, cari code .sidebar h2 {
  • lepas tuh paste code kat bawag ni kat bawah .sidebar h2 {
color:#E81AB8;
text-align:center;
font-weight: normal;
font-size:100%;
font-family:Verdana
  • warna font sidebar title.Boleh tukar dengan colour lain.Refer here.
  • center tuh boleh tukarkan right / left
  • selalunya kan basic templates, die pakai bold kan? Tukarlah kalau tak cantek dengan normal.
  • boleh tukar dengan px atau size lain.
  • verdana boleh tukar dengan jenis yang lain.Rujuk microsoft keyh.Tak yah guna download fonts korang.Nanti kat korang jer cantek, pc lain buruk!

1 comment:

Anonymous said...

generic tramadol online tramadol online illegal - tramadol hcl how much to get high