Friday, August 19, 2011

Satu satu impian aku hilang.





assalammualaikum.Apa khabar korang? aku nak story mory sikit.A little about me and you.
Impian hidup aku besar.Gajah pun tak terlawan weyh.So besar.
Masa aku kecil'kecil, aku ingat lagi, masa tu aku tadika.Tadika Annur Kampung Delek Kiri, Klang, Selangor.
Masa tuh semalamnya aku tak datang sekolah then hari tuh cikgu tu tanya "Hidayah, awak nak jadi apa nanti dah besar?" Aku pun cakapla, "saya suka memasak."yelah kanak'kanak tau ke beza antara cita'cita dan hobi kan? then cikgu tu bantai gelakkan aku.Gelak cikgu.Then aku cakaplah doktor.Since i was 6, my heart is to be a doctor.That when i was 6.
Sampai aku ke darjah enam, cita'cita tu termaktub dalam hati.Sampai ke form 5.ye, even masa from 2, aku dah start jatuh.Jatuh yang bangun merangkak'rangkak.Masih tak sedar diri, dalam hati masih doktor.So masa form 3, i reboost myself.A little by a little.One by one.So i got a good grade.Only good.
Masa form 4, dengan penuh rasa yakin, i'm taking Sains Tulen.ye, budak pandai jer yang ambil.Aku yang tak berapa nak pandai, still taking it.ye, kut masa tuh boleh buat yang terbaik.Ye, terbaiklah sangat.Masa from 4 adalah zaman keruntuhan aku.Aku jatuh.Jatuh sangat sampai tak boleh bangun.Tak ada orang nak tolong.Aku sendirian.So aku tukar kelas.Kelas Sains2.
mungkin perubahan yang baik.Tapi aku tak boleh bangun sampai form 5.Form 5, aku naik sikit sikit.Tapi tak tinggi.Mungkin setinggi purata ketinggian 2PM?masa tuh hati aku tertutup.Doktor still didalam hati.masa tuh result memang lingkup.Aku mengaku.So cita'cita un sering bertukar.entahlah.
masa amek result hati aku hancur.Cita'cita aku musnah! Hilang! Habis! Nothing.Emak aku encouraged aku.Takpe i can do more.Sobs SObs maybe.
masuk form 6, aku amek akaun.ingat nak beusaha sikit kan? tapi ingatkan panas sampai ke petang rupa'rupanya kilat, guruh, gempa bumi ketika tengahari.Aku tukar sekolah dan tiba tiba sekolah baru aku takde akaun! meraung! menangis! sagalanya! aku yang rasa.sakit dan kecewanya hanya aku yang rasa.Satu satu impian aku hilang.
Takpe.Aku teruskan Ekonomi jer.
Kenapa sentiasa ada hujan didalam hati aku?
cita'cita berubah.
i want to be a lawyer.
then i have to take the History!!
dunia seperti bola.kadang kita dibawah kadang kadang kita di atas.dan aku selalu di atas dan jatuh ke bawah apabila aku mula tidak bersyukur dengan kurniaan ALLAH S.W.T.

No comments: