Friday, September 16, 2011

Pernah kita terfikir second plan after a failure?

 

kadang kadang kita tak pernah terfikir apa yang akan jadi pada masa akan datang.Hari ni kita listkan apa kita nak buat esok.Maybe, iron baju, basuh baju, basuh kasut * i'm a typical student *.Tapi tengok tengok esoknya kita tak buat apa yang kita list kn? Hampeh.
Pernah kita terfikir second plan after a failure? Aku tak pernah.Serius aku tak pernah.Yang aku pernah fikir hanya apa yang aku plan, aku nak.Tapi aku tak pernah fikir sama ada aku akan dapat atau tak.Aku tak pernah buat second plan after a failure.Aku tak pernah terfikir bahawa aku takkan dapat u.Result aku berbekalkan A untuk English dan Math.At least aku expect aku dapat TESL.But things never happen.Aku tak pernah terfikir aku takkan dapat u.So bila aku tak dapat, aku meraung, aku sedih sangat.Usaha aku banyak, tapi aku tak dapat yang setimpal.
aku tak mempersoalkan kuasa ALLAH S.W.T.baca sampai habis untuk tau mengapa.
masa tuh aku rasa aku give up sangat.Like i never have tomorrow.Bila tak dapat u, hidup aku macam gelap.Macam tak ada makna dah.Aku dah kecewakan mummy, abah, kakak kakak aku.Tau tak kenapa aku kecewa sangat? Sebab, aku tak pernah fikir pasal kegagalan.Aku tak pernah bersedia untuk satu kegagalan.Yang aku taw, aku nak berjaya .Aku nak berjaya dengan mudah.Aku tak nak berusaha.Aku nak dapat sesuatu dengan senang.Aku nak Allah bagi free.Tanpa usaha.huih, i'm terrible.
mana ada dalam dunia ni free.kita sendiri pernah dengar, satu hasil takkan terjadi tanpa usaha dan doa kita.Tapi aku adalah manusia yang tak mengenang budi, aku hanya berdoa tanpa usaha.So imagine.Sekarang aku dah 18, baru aku taw kenapa , result aku selalu rendah.Sebab aku hanya berdoa, bukan tak pernah berusaha, tetapi kurang.
sebelum dapat result upu, ye ye o aku sombong dengan form 6,  
"tak molah amek form 6.Uniform! '' 
gee, tulah antara kata kata gedik aku masa dapat form 6.But tengok sekarang, apa yang aku dapat? Aku kat mana sekarang?
Orang kata Allah bagi balasan cash! Look, i got a cash.Aku tak nak masuk form 6, tapi aku tak ada pilihan.I have to.Then, tiba tiba aku tak nak tinggalkan form 6.yes , form 6 is for those never got an offer form u, but its a best choice for unselected peoples rathers than poli and kolej.
Percayalah aku, kalau korang amek poli dan kolej swasta, sekarang korang berlagak dengan budak form 6, "apa barang form 6?"
kan? tapi tengoklah insyaallah kalau ada rezeki kalau kami berjaya ke ipta, korang akan kata,
"menyesal tak masuk form 6".
Believe in me.Aku bukan condemn poli or kolej.Cuma nak kongsi pengalaman aku jeh.yang amek poli kolej tuh teruskan, hidup korang.
moral of the story : get ready a second plan after a failure.Aku jadikan hidup aku masa arus perdan satu pedoman.Supaya form 6 aku tak membazir masa.Dan adalah keputusan yang baik aku masuh asrama.Alhamdulillah, hidup kat asrama bahagia.Serius love it.Walaupun kekadang tension sebab tak dapat nak buat assignment cz takde lappy kan, sokay.Walaupun kekadang tension tak sempat call abah dan mummy, sokay.They understand.:)
semakin banyak kita berdoa dengan Allah minta dihapuskan dosa, semakin banyak penyakit atau kelukaan yang kita dapat sebab bukan ke kesakitan itu adalah penghapus dosa? Kekadang aku bersyukur aku selalu sakit, setiap hari insyaallah dosa aku diampunkan.Amiin.~~


No comments: