Tuesday, November 22, 2011

Tutorial : Cara buat Header.

 

\assalammualaikum korang/ Korang tengah buat ape tuhh? Hari ni tak de story, tapi aku ade bende nak share dengan korang.Share kan perkara yang baik.Huhuh...Hari ni aku nak wat Tutorial! Assa! Haha, tapii as usual tuto ni dah banyak orang yang buat tapi aku je yang terkedek kedek.Tak pe janji korang paham keyh?

Tutorial : Cara buat Header.

Pertamanya, aku nak korang tau, aku ajar korang gune Adobe Photoshop keyh.So lets try! Tapi korang haruslah ade PS software keyh, ape ape CS pun ta kesah, same jer.

TUTO 1
TUTO 1 : 
FILE > NEW
  1.  BUATLAH PAPE TAJUK *selalunye ak biakan je haha*
  2. .PASTIKAN SAIZ HEADER TUH EHH.IKUTLAH TEMP KORANG.kalau aku selalu nye, width : 760, height : 500px.
  3. .BACKGROUND COLOR : PASTIKAN TRANSPARENT
PERINGATAN: BIARKAN DAHULU  FILE HEADER KORANG.
LEPAS TUH KORANG KLIK FILE > OPEN > APE APE GAMBAR YANG KORANG NAK.


TUTO 2
 kalau aku, aku pilih gambar taylor swift.muahx

TUTO 2 :
kalau korang , korang mesti nak muka je kan, so korang tengok yang aku dah tandakan 1, klik kat situ, itu untuk potong bahagian yang tidak dikehendaaki.Dah klik kat situ, arahkan cursor korang kat gambar Taylor, then tandakan, lepas dah dah tandakan klik kat Eraser, lepas tu klik kat bahagian yang korang dah tandakan.

*FAHAM?*

simply : Quick Selection Tool > Tandakan kat gambar korang > Magic Eraser Tool > Klik kat bahagian yang korang dah tandakan > Kalau tak bersih, korang boleh just tekan butang DELETE kat keyboard korang, bukan BACKSPACE keyh. saksikan keajaibannya.


TUTO 3

 TUTO 3 :
setelah siap di padam.

TUTO 4
TUTO 4 :
kat bahagian SILA AMBIL PERHATIAN.Tabs tu melekat kan, sekarang tengok yang aku tandakan 1, klik kat 1, then tarik tabs yang aku tandakan SILA AMBIL PERHATIAN, then tabs tu akan tergantung seperti di bawah.
TUTO 5
 TUTO 5 :
okay bile korang dah tarik, die akan tergantung seperti diatas.Kalau tak faham kindly pm keyh.Okeyh bile die dah tergantung, korang tengok aku ad tulis RIGHt CLICK kan, korang RIGHT CLICK kat tempat yang tunjukkan tuh, kat bahagian tajuk yang sebaris dengan butang pangkah.
Bile dah right click, korang pilih Image Size, then ade window keluar seperti diatas. Korang adjustlah size image kkorang, pastikan lagi kecik dari size header korang keyh.

TUTO 6
TUTO 6 :
Bile korang dah kecikkan, ha, tengok Taylor aku pun dah jadi kecik, lepas tuh klik kat bahagian yang tanda 1, then arahkan cursor kat image korang, then tarik image tuh ke header.Ha, tengok tetibe Taylor aku dah besar! Lepas tuh pepandailah letak kat mane korang nak.

TUTO 7
 TUTO 7 :
yang aku dah tandakan 1, korang klik kat situ then akan keluar satu kotak, korang tulislah pape ehh.

TUTO 8
TUTO 8 :
kalau nak cantek lagi, korang select all text korang then klik kat layer, pilih layer style the Blending option, then kliklah mane mane yang korang rase cantek.
simply : SELECT ALL TEXT > LAYER > LAYER STYLE > BLENDING OPTION
kalau nak tambahkan lagi text korang, buatlah macam Tuto 7 dan Tuto 8.

Siap! mencungap aku buat tuto nih, huhuh, harap harap pahamlah yer.As a reward, korang ameklah header.But sila credit! * width : 760px, height : 500px *




2 comments:

farah@engoys said...

Kenapa bila nak open sume gambar xleh masuk... kuar ayat ni "Could not complete your request because it is not the right kind of document."

Kaori Hidayah ♥ said...

@farah@engoys ? sume gambar ni file png then saya resize kan jadi 400px, saya tak taulah kenapa...:'(