Friday, December 16, 2011

5 Tips for Better Blog Posts #weyh jom belajar cara buat entry yang lebih baik dari semalam.Hehe

 

• Assalammualaikum pencinta blog semua. •
Hari ni sajelah aku nak share something dengan korang, actually aku pun study dengan tips nih, so tak salah kan kalau aku nak share dengan korang, sharing is caring, sharing adalah amalan mulia, okey nak meraban kejap.:)
Tips yang aku nak share ni adalah jeng jeng 5 Tips for Better Blog Posts, for a better a blog post, yes aku taw blog aku nihe enggak baik so thats y, aku cari tipo tips yang tiptop tahap maksimum nih #extravaganza kan ayat aku? Huhu, tak mo membebel.

Tip #1: Clarity * Kejelasan *

Peraturan pertama dan yang paling penting untuk mewujudkan kandungan yang berkesan untuk blog korang akan benar-benar jelas mengenai mengapa korang menulis blog di tempat yang pertama. Jelas tentang profil pembaca ideal korang (pembaca korang) dan kira-kira mesej teras kerana ia berkaitan dengan jenis blog korang yang cantek lagi hebakk tuh.Kalau korang mempunyai idea yang benar-benar jelas tentang siapa yang korang menulis, ia akan menjadi lebih mudah untuk menulis. Posting blog korang akan menjadi sasaran dan dengan sengaja. korang tidak akan berliku-liku ke dalam mata pelajaran yang tidak relevan kepada pembaca. #so takdelah idea entry korang tersasar kan?

Tip # 2: Know what your readers want *Tahu apa yang pembaca korang mahu *

Sentiasa menulis dengan pembaca dalam fikiran korang. Menulis seolah-olah korang menjawab soalan "apa yang di dalamnya bagi mereka?" Readers korang meminta diri mereka semua masa yang sama ada blog ini adalah bernilai masa mereka untuk membaca. Korang akan lebih mudah untuk memastikan mereka yang berminat jika korang"berjalan dalam kasut mereka." Menangani isu-isu utama dan kebimbangan pembaca korang. Jika korang tidak tahu apa yang mereka minta.
#kirenyer aku kena letak diri aku kat tempat korang lah, so ape korang nak dari blog aku? Cerciter.:)

Tip #3: Edit Often * Selalu edit selalu update *

Terlalu banyak entry blog bermula dengan, "Hari ni aku buat dot dot " atau "Blog aku cantek takk? ". Blog post tidak esei dan ia bukan puisi. Sampai ke takat itu segera. Ikut peraturan KISS = Pastikan Ia Mudah, Gula! (atauPastikan ia ringkas, Sweet, dan ringkas) [ KISS = Keep It Simple, Sugar! (or Keep it Short, Sweet, and Succinct). ]. Ini bermakna korang sebenarnya boleh menulis .

Menulis ayat-ayat yang pendek, perisytiharan dan meninggalkan semua perkataan yang tidak perlu. Ini bermakna membaca dan membaca semula post korang sebelum korang terbitkan. Jika korang tidak dilatih sebagai seorang wartawan atau diambil banyak menulis kelas, ia tidak penting. Jika korang boleh menulis e-mel, korangboleh menulis blog post.Walau bagaimanapun, penulisan blog korang akan bertambah baik apabila korang baca semula sebelum menerbitkan pastikan anda telah mengambil semua perkataan yang tidak perlu.

Selepas korang klik butang "PUBLISH", membaca post anda sekali lagi. Sering kali ini adalah apabila anda akan menangkap salah ejaan atau kesilapan tatabahasa yang kamu tidak melihatnya sebelum. Menunjukkan rasa hormat untuk pembaca korang dengan salinan bersih. Ia tidak mengambil masa yang para pembaca untuk meninggalkan blog korang;sesetengah mungkin berhenti melanggan semata-mata kerana ejaan anda adalah ceroboh. 
#maksudnye : no harsh word, no shortform eh, no SMS texting !

Tip #4: Write great first sentences * Tulis ayat pertama yang hebat *'

Tulis perenggan pertama dioptimumkan dengan menggunakan kata kunci yang sama ada digunakan dalam tajuk pos korang. Gunakan kata kunci yang jelas dalam ayat pertama perenggan yang pertama, dan kemudian meringkaskan mereka sekali lagi sebelum anda menutup blog post korang. Sentiasa dekat dengan meminta pembaca untuk komen mereka.
#ayat pertama kene hebattt! Assalammualaikum , hebat kann? Doa untuk awak awak semue, hebatlah tuhh.huhu

Tip #5: Keep it short and spacey * Pastikan ia pendek dan spacey *

Apabila menulis, pastikan perenggan pendek. Mereka perlu satu atau dua ayat dikebanyakan, dan kemudian berehat untuk perenggan baru. Ruang putih adalah rakan korang.
Kadang-kadang hanya satu ayat boleh berkuat kuasa sebagai perenggan. korang mahu banyak ruang putih antara perenggan di blog anda.
Ingat, kebanyakan pembaca yang terburu-buru. Teks pada skrin komputer juga sukar untuk membaca daripada teks di atas kertas. korang ingin menjadikan ia semudah mungkin pembaca korang untuk memahami mesej korang dengan cepat.
#okeyh kalau tips entry pepanjang tuh jangan lupe banyakkan perenggan, pening pale nanti! 

Okeyh pening pale tak ? Tak molah pening pening, kita sume kan nak jadi blogger yang baik, so haruslah ade tipo tips kann? Sekarang baru aku rasai kehebatan Google Translate.Hehe, papai have a nice night.

Credits : Blog Bussiness, Translate by Google

1 comment:

AmyZana said...

thanks for the tips ! ^^