Monday, December 26, 2011

Tutorial : Smooth Scroll to Top Button


• Assalammualaikum •

Dah dua hari aku tak update, sobs sobs, tak pe tak pe ni semua ujian, ujian untuk dikit dikit meninggalkan blog, minggu depan dah sekolah, mencik mencik, dahlah STPM, doakan lah aku lebih rajin daripada tahun lepas dan sudah sudah ye, :)
Hari ni aku memang niat nak make over blog aku, tapi takdelah semua, tukar sesikit jer, then tadi aku googling, and found new things, actually bende nih tak ramai kutt yang buat, aku pun tak berapa nak pasti, sebab selalunye scroll to top button tutorial nih, selalunye yang terus jump to the header kan? Lately nih entry aku pepanjang, so aku rase if aku buat scroll to top button its really help.:) 
so jom study smooth scroll to top button 
log in | design | edit HTML | tick Expand Widget Templates | control+F | search code </head> | paste code 

kat bawah ni dekat atas code </head> 
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

Lepas tuh paste code kat bawah ni dekat bawah code </head> , so atas bawah code  </head>  ader coding top button nih.:)
<style type='text/css'>
#w2btoTop {display:none;text-decoration:none;position:fixed;bottom:10px;right:5px;overflow:hidden;width:180px;height:125px;border:none;text-indent:-999px;background:url(URL IMAGE TOP BUTTON) no-repeat left top;}
#w2btoTop:active, #w2btoTop:focus {outline:none;}
</style>
<script src='http://bloggerblogwidgets.googlecode.com/files/w2b_jquery.ui.totop.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){ $().UItoTop({ easingType: &#39;easeOutCubic&#39; }); });
</script>

code nih aku dah tukar sesikit sebab coding yang sebenar die bagi button sekali, so nak bagikorang berdikari, trylah buat sendiri ehhh, lagipun ramai yang buat freebies kann? Google lah.:), soon i make it keyh, Kalau korang nak buat sendiri sizenye 178x126, so it fit.Kalau nak korang pakai size lain, korang kena adjust code yang aku ungu unguan kan tuh.

so chaiyok! chaiyok! 

No comments: