Friday, January 27, 2012

What we should we do if suddenly we had writers-block?



Assalammualaikum

Tajuk memang membudget-ing , and aku memang suke membudget-ing retis-ing.

As a blogger, aku rasa blogger boleh dikategorikan as writers jugak kan? But writers yang tidak berbayar, writers yang ceritakan tentang pengalaman tentang hidup , itulah kita kan? So say yeah babes, *sambil tepuk punggung orang lain, okeh ni impak tengok citer Ra-One, no aksi lucah here. 



As a writers, as a bloggers, bukan sepanjang masa kita ade idea nak update kan, bukan sepanjang masa idea mencurah curah dan bukan setiap masa kita mampu press New Post, Type, Publish.Bukan setiap masa.ingat not always, blabla, rase macam nak tulis bukan sepanjang mase sampai habis entry je



So what we should we do if suddenly we had writers block? - memang budget-ing bile nak bold + underline kan tajuk, macam tak cukup je kat atas tu kan, 

Ini yang selalu aku buat dan sedang aku buat, dari semalam aku cuba menaip , dari semalam aku cube nak buat entry baru tapi dari semalam jugaklah aku tak mampu nak publish, sebab entry aku stop dekat assalammualaikum.Ciss,



Perkara pertama *diboldkan untuk menunjukkan kepentingan, hewhew..yang aku buat bile otak aku kene block ialah dengar lagu kesukaan aku, lagu lagu yang boleh kembalikan idea atau kenangan terindah yang pernah aku lalui, oleh kerana semalam dan kelmarin aku tak mampu nak buat entry baru jadi aku search lagu Indon yang best dan keep on repeat lagu Tentang Perasaanku – Irwansyah, Disaat Aku Mencintaimu – Dadali.



Its blocking again *susah sangat nak deliver my feel kann?, oho, mesti korang rase annoying dan menyampah giler kan, bile dengar atau baca kegemaran ku terhadap lagu Indonesia? Macam mana aku nak buat , lagu indon memang memenuhi citarasa aku nan kudus nih, aku nak buat cam ne kan? Bukan lagu Malaysia tak best, best, best sesangat lagi lagi lagu Terasa diSyurga by Sofaz, sumpah sukew sukew.


Okeh perkara pertama bile otak aku kene block, aku dah gitaw, second things bile otak korang takde idea, ade idea tapi tak mampu nak luahkan, ade idea tapi tak taw macam mana nak start, ade idea tapi tibe tibe line beruk lembab and tetibe diskonek, kebengangan tahap maksima kan?



Sebagai pengguna berukben yang tegar aku rase sudah pasti korang dah aim kan, bile masa line internek korang okeyh, dan bile mase line internek korang macam siput lari sebab takut kene panggang, dan bile mase line korang Alhamdulillah tak menyakitkan hati kan, sebagai langkah mustajab, muntahkan idea korang kat dalam microsoft words atau sehelai kertas, taknak kasi idea tuh hilang kene simpan leklok kann? :))

So selalunye aku akan menaip ape aje yang terlintas dalam benak aku ni, whatever it is, sebab in the end aku akan edit, sebab aku ade idea tapi tataw how to deliver it, nak jugak cakap English, bukan tak boleh cakap camne aku nak sampaikan, nampak tak keberlagakkan calon muet march 2012, okeh blabla, seperti yang sedang aku buat nih ekceli.



Selalunye bile aku ade idea  tapi aku taw macam mane nak start macam mane nak cerite, aku akan try blogwalking, yuhuu, aku suke blogwalking taw, suke sangat, tapi ekceli bile kita sedang taip entry dahlah mase tuh otak tengah blank, adelah tidak bagus jika kita tarik perhatian kite kepade perkara lain, sebab idea idea itu semue akan bertindih dan akan menyebabkan pergaduhan psikologi yang menyebabkan mereka bergaduh kerna tak taw mane yang harus didahulukan entry yang tak habis habis nak taip ni ataw nak kongsi cerita pasal zayn malik yang konon kononnye kaciak habis!okeng, ayat memang nak best je.*padahal bukan handsome pun si zayn malik tuh


Okeng, bebel banyak, dah taip ape yang korang rase? even ayat masih terabur but idea tuh dah ade kan,? Jangan tipu takmo takmo.So now time fer editing, so bacelah the whole entry by preview, sebab bile preview baru korang nampak lebih kurang entry tuh, jangan lupe letak ayat tomei tomei ciket, *even entry aku pun tak comey, takper.:'(



Alhamdulillah, akhirnye aku berjaya jugak buat entry .:)), so i'll update my kelantan trip later norr, :) 
you make my heart uneasy again and again.:').But i do happy cz you did first.:)

No comments: