Thursday, February 23, 2012

Review : Samsung Galaxy Y



Assalammualaikum.

sebelum baca klik sini , thanks .:)

Hari ni aku nak buat review . Review ape lak ni? Bukan review movie, drama or wtv.Hari ni aku nak review pasal handphone.Mesti ada diantara korang yang sedang gigih nak gantikan handphone lama korang kan? Duit kat tangan ade, tapi tataw nak beli handphone ape.Lagi lagi kat pasaran semuanya handphone sebesar anak gajah kan? Angguk angguk.

So aku sebagai pembantu tak rasmi nak bantu lah korang.Setakat bantu bantu gitu je, bagitahu ape baik dan kurangnya satu handphone ni.Kalau tahun lepas semua orang gune Experia series kan? Tak kenal Experia?  Ala sony Ericson punye produk.Tapi tahun ni Experia kurang laku tambah pula harganya mahal dengan saiznye kecik.Sangat tak berbaloi untuk digunakan.

Tahun ni ialah tahun Samsung galaxy series! Yup, pelbagai galaxy series sedang hebatt dikeluarkan dan dipromotekan oleh pelbagai blogger. Sana sini orang citer, galaxy tab lah, galaxy s lah, galaxy s II lah, and so many moreeee! Tapi aku kat sini bukan nak cerita pasal semua galaxy yang tersenarai ni, aku nak cerita pasal galaxy series yang mampu dimiliki oleh sesiapa pun.Insyaallah.

Ha? Ade ke galaxy series yang murah?!! *Jangan nak terkejut sangatlah, Dayah! Selalunya bukan enam tujuh ratus ke? Ehm,no no, geleng kepala sekali please.Ade galaxy series yang murah, takdelah murah sangat tapi standard lah harganya, kelebihan beli produk Samsung ni ialah harga jualan diorang tertepek sekali kat iklan kat majalah ke surat khabar ke, so peniaga have no chance to cheating or making more money, right?
Dari tadi bubbling, tapi korang still tataw galaxy series ape yang aku nak review.Jawapannya ialah, Samsung Galaxy Young!!! Samsung Galaxy Young direka khas untuk remaja yang inginkan sedikit keseronokan dalam menggunakan smartphones.Galaxy Y termasuk dalam kategori smartphones yang mempunyai android *aku tataw ape jadah ni, wifi service, flight mode dan banyak lagi lah.

cover yang aku tak gune lagi kaler hitam dan silver ^^

Kenapa aku syorkan Galaxy Y kepada remaja? *Y stands for Young, so memang sesuai sangatlah.Galaxy Y dilengkapi dengan 5 penutup belakang yang berbeza warna which is, silver, black, white, pink and oren, kenapa korang harus bersorak ? Sebab antara sebab aku beli handphone ni adalah sebab 5 penutup ni  lah, takdelah boring sangat kann? Selain tu handphone ni jugak dilengkapi wifi yang memang semua orang nak kann?  Boleh online dimana jua.Handphone ni juga mudah dibawa seperti handphone bese berbeza dengan smartphone yang lain , yang saiznya sebesar tapak tangan, memang nampak mewah, tapi frankly asking, tak penat ke asyik pegang je, tak muat masuk poket lettew.

Touchscreen Galaxy Y juga friendly tak begitu kesat dan tak begitu susah nak digerakkan, sesedap rasa je, untuk bahagian touchscreen aku memang agak puas hati, sebab seriously sangat mudah untuk digerak gerakkan.Apa yang mengasyikkan lagi, untuk bahagian typing, handphone ni ada empat jenis writing tab, ade Qwerty Keypad, 3X4 Keypad, Handwriting Box 1 dan Handwriting Box 2.Qwerty Keypad adalah keypad jenis blackberry, kalau 3x4 Keypad lak jenis keypad handphone bese, yang satu button ade tiga huruf.Ehm tertanya tanya tak ape itu Handwriting Box 1 dan 2?

alamak kantoi lak gambar dongwoon! :)

Handwriting Box 1 dan 2 ni ialah keypad yang kite tulis sendiri, dah kate handwriting kan, so kite tulis and Galaxy Young akan recognize huruf tuh, cam tulah .Aku tak guna pun keypad tuh sebab agak susah, kang kalau buat a kecik, ekor dye terpanjang terus handphone ni recognise as Q lak, susah susah, aku pakai jenis handphone bese je.For fun bolehlah, haha.

Tadi dah citer kelebihan dan keseronokan Galaxy Young kan? Sekarang ni lets move to kekurangan handphone ni , semua bende ade kekurangan tersendiri.As Galaxy Young, bagi aku kelemahan dye ialah kite tak boleh nak assign our own tones for message alert.Kite kene gune short alert yang memang sudah tersedia, hal ni aku tak suke, sebab aku ni agak pekak, kenelah gune bunyi yang lama dan kuatkan? Tapi tak dapat.Lepas tu pixel handphone ni 2.0 je, ehm gambar tak cantik dan gegar..uiiii sediehhh, dan sejak aku pakai handphone ni aku memang jarang selfpicta sebab sangat susah nak adjust , sebab dye touchscreen kan, so susah nak agak agak.Hehe.

As for now aku rasa ni jelah yang dapat aku kongsi dan tipo tips korang.Aku nasihatkan korang kalau beli handphone elakkan beli second hand atau third hand, sebab apa? Tak semestinya secondhand dan thirdhand berada dalam kondisi yang memuaskan.:))

puas hati dengan entry nihh? klik sini dan sini. Sayang uolls.:))

Terima kasih sudi baca. ^^

2 comments:

Cik Ameng Amit said...

awak,boleh la galaxy y buat tones for msj alert..kite boleh...kite pakai lagu astrid for msj tone....ehehe

Eykarhx said...

yup, btol. saya download go sms pro dulu dekat marker, then bila da download, u try pegi kat notification ringtone, kat situ dy akan tanye sms pro atau samsung, u pilih sms pro, then pilih music, after boleh pilih lagu maner yang u suke . bukan setakat boleh ubah nada mesej , boleh jgk masukkan tema. caranya , u download EX launcher, then awak download theme yang awak nak , then boleh gunakan. kalau yg sms pro, kite boleh ubah jenis msg kita dengan tema masg yg cntik .. selamat mencuba...