Tuesday, April 24, 2012

Download Study : Cara pasang softsubs .



Assalammualaikum. Bonjour all. 

Alhamdulillah, akhirnye siap jugak homework aku yang terlampau banyak tertangguh, so many yang tertangguh oke oke.. bukan sesikit. 

mungkin ke aku terlampau malas, atau memang kerja sekolah itu tak pernahh habiss? i have no idea actually. oke takpe takpe, hari ni aku nak sharing dengan korang something, something light something easy. 

oleh kerana aku ni duduk kat asrama, cikgu aku terlampaulah baik membuka wifi 24/7 , dan kelajuan nye sangatlaah memuaskan hati kan, aku ambil kesempatan sikit dengan mendownload sesuatu yang boleh dijadikan kenangan, ahaaks alasaannn.

kalau korang nak tau, aku ni a big fan of vampire diaries! since season 1 aku tengok drama ni, so aku memang tawlah Salvatore's Brother, Gilbert and so on, but kakak aku selalu bagi aku episode tak lengkap, macam season 1, dye bagi aku sampai episode 18 je padahal dye ade 22 ep, kalau season 2 lagilah best, dye bagi aku 12 ep je, ceh, so aku pun mengambil inisiatif dengan mendownloadnye sendiri.

mengambil masa yang agak lama untuk mengoogle link download nih, kebanyakannya mediafire, but korang tawlah mediafire kan kejam? kejap je dye da tutup link tu kann? kuang jaqqq. mencik tuii. so aku pun menebalkan muka betanyakan kepada rojakstory, then dye cakap aku boleh download kat mediatvzone, alhamdulillah, selepas struggle, aku berjaya save video as. Kehkeh, punyelah penat google *how to download from jumbofiles*, rupe rupenye hanya perlu right click je. :))

but ade problem lagii, video tu tade subtitles lakk, aku pun try lah menyelongkar rojakstory punye blog lagi,, and aku dah berjaya subs kan vampire diaries season 3 FULL. sonok sonok. actually ape yang aku nak share dengan korang nihh?

aku nak ajar korang cara pasang substitles pada video yang tade substitles.

first step, download dulu video tuhh. 
second step, download substitles * aku selalu cari kat  http://www.tvsubs.net dan   http://subscene.com/ , but korang boleh google for more result.
third step, kalau dye winrar achieve, extract dulu ye anak anakk. 



Dua gambar yang sama, tapi apa yang membezakan dioranggg? Gambar atas tade substitles, gambar bawah ade substitles. That means aku menggunakan softsub, selain tu, tajuk dua dua video kat atas ni berbezakan. Camne nak pasang substitles?

Letakkan video tanpa subs dengan subs file korang dalam satu folder. *kalau jauh jauh, dikhuatiri subs tak kuar.

Then korang samekan name subs file dengan video tuh, contohnye , 

so korang kene samekan kedua duanye, cara yang selalu aku buat, aku right click kat bahagian subs file , then rename, die akan automatik highlight tajuk file tuh, so aku copy then paste kat bahagian tajuk video tuh, malas nak fikir bebanyak. Jangan delete perkataan .srt kat bahagian subs tuh, nantii hilang segala galanye. 

Aku tade mase nak tengok cerita ni sekarang, aku download untuk ditonton setelah tamat STPM. :))

p/s : its work? comment me. :)

No comments: