Wednesday, May 16, 2012

Abstinen #heyh, pasangan berkople meh sini bace.

Assalammualaikum. Hai awak semua. 

Sihatt takk? Enggak? Adoyaiii, kenape? Takde pakwe kee? Eh saya pun takde pakwe, tak kesahh pun *jelingjeling . Korangg dah makann? Ha? Tak lagii? Saya dah makan - motiff?



Memang takde motiff . Eheks. Hari ni saya nak share dengan korang. Something yang sheshuai untuk awak yang berkople tuh, awak , yang ada couple, sini lahh. Dengaq citer sayaa nihh.

Pernah dengar Abstinen? Tak pernah? Abstinen ni dalam bahasa jawa nya, Pantang. Actually saya pun tak pernah taw takk. Uhuh, tapi tadi tibe tibe saya terbaca pamphlet daripada Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat. 


Bila diGoogle, ohh rupanya, Abstinen ataupun Abstinence ni worldwide. Menurut wikipedia ,

Pantang adalah sekatan secara sukarela daripada terlibat dalam aktiviti badan yangbanyak dialami sebagai memberi keseronokan. Paling kerap, istilah ini merujuk kepada pantang seksual, atau pantang dari alkohol atau makanan. Amalan yang bolehtimbul daripada larangan agama atau pertimbangan praktikal. Pantang juga boleh merujuk kepada dadah. Sebagai contoh, anda boleh menahan diri daripada merokok.Pantang mempunyai pelbagai bentuk. Biasanya ia merujuk kepada pantang sementaraatau sebahagian daripada makanan, seperti dalam berpuasa. Dalam program dua belas langkah pantang Tanpa nama Overeaters adalah istilah untuk menahan diri darimakan kompulsif, yang serupa dalam makna kepada ketenangan untuk menguatkan pendirian anda. Kerana regimen itu dicadangkan untuk menjadi perbuatan sedar, yang dipilih dengan bebas untuk meningkatkan kehidupan, pantang kadangkala dibezakan daripada mekanisme psikologi penindasan. Yang terakhir adalah sebuah negara yangtidak sedarkan diri, yang mempunyai kesan-kesan yang tidak sihat. Freud dipanggilpenyaluran tenaga seksual ke dalam lebih banyak aktiviti budaya atau diterima oleh masyarakat lain, "pemejalwapan".  - Fully Google Translate.


Kalau ikut pamphlet ni lakk, Abstinen - menahan diri daripada melakukan hubungan seks sebelum berkahwin. *woowww. 

Lately ni, freesex terlampau banyakk, even muslim oke, kita kan Islam, jagelah maruah dan adat kiter sikett weyhh, banyak kebaikan abstinen ni, antaranya, 

Bebas dari kehamilan, masalah, eksploitasi pasangan dan lain lain.

Apa yang menariknya dalam pamphlet ni ialah, ada Tips sekiranya Berpacaran. *wowww. Excited lebehhh. Hehe,  antaranya. 

    tahu masa dating bermula dan berakhir  
    dating secara berkumpulan
    dating di tempat terbuka 
    dan lain lain

sho, korang abstinen ni eh prevent hamil, dan ofcourselah pembuangan bayi. Okeyh papai awak.

No comments: