Saturday, June 2, 2012

cara rawat kesan lebam #saya dah boleh jadi isterilah camni. bhahahaha.



Assalammualaikum.

Hey people out there. watcha doing? *takyah nak budget hotsentap sangat bole? Pheww, mata aku dah pedih yang disebabkan oleh tengok laptop dari maghrib sampai ke 4 pagi selama beberapa hari. Aiyaaa, kantoi.

semalam baru selesai tengok #LoveRain, awww, so sweet keyh. aku suke suke. well love rain ingatkan aku dekat cerita playful kiss dan you're beautiful. lagi sepuluh episode lagi nak habes. sabar sabar. malam ni habislah. :')

bile tengok episode malam tadi kan, episod sepuluh, mase suh jon baru tahu yang yoon hee tu mak si Ha Na, die kecewa gile maka die mabuk lalu die memukul dan dipukul. dan bile aku tengok ha na rawat luka tuh, aku terfikir, aku tataw nak rawat luka luka nih, macam mana kalau satu hari nanti laki aku *oke jauh sangat, macam mana kalau satu hari nanti famili aku ade yang kene tumbuk ke ape ke * cover padahal nak elokkan luka si suami masa depan, tapi aku tataw care nak ubatkan *camne nak wujudkan scene sweet. oke menyimpang.

mungkinkah beliau didera akibat terlampau cantek?

maka aku pun googling, sebagai seorang gadis sunti yang sentiasa duduk di rumah, aku perlu tahu macam mana nak cure lebam akibat tumbukan atau pukulan. full source here. translated by my minda yang dapat band 2 dalam muet.



      kalau korang ade lebam yang biase biase je kan, tade manemane tisu yang teraniaya *oke ayat nak hebakk, korang bileh letak bandage yang dah direndam dalam teh comfrey *oke aku tataw ape bende comfrey ni keh. #rendam dalam satu jam. cara buat teh tuh, sediakan setengah liter air yang mendidih dan letakkan 30g teh comfrey. jangan minum lebihan air tu keyh, kan korang dah letak kat bandage?
     letakkan marigold cream setiap 3jam kat bahagian lebam .untuk elakkan tekanan yang menyakitkan.
     gune bandage yang diperbuat daripada daun kubis. #basuh daun kubis, then hancurkan daun tuh dengan pengiling. letak kat bahagian yang lebam je eh. tukar setiap 3jam. 
     kalau korang cepat korang boleh elakkan lebaman dengan meletakkan cold pack sebaik je korang injured. haruslah pantaskan.
     cara lain, letakkan towel yang dah direndam dalam campuran cuka epal cider dengan air. guna lah beberapa kali sehari.

Apa-apa pun tu semua berserah dengan cara korang. dan aku pun tak guarantee sama ada cara cara ni semua mujarab ke tak. asalkan korang berikhtiar dan berusaha. :') i'm on my way create a background freebies. sila tunggu keh. :)

1 comment:

NadNod said...

thanks for the tips ;D selalu kalau lebam mmg biarkan je :P