Sunday, June 24, 2012

Tuto : Simple Menu Tab

Assalammualaikum.

Selepas melobosi ( going through ) *oh my english! seluruh template, akhirnya berjaya jugak aku mendapatkan sebuah template yang simple simple saja hasil kekreatifan aku. anyway cool tak header aku? ade ghupe header maria elena takkk? omayyy, perasaann sangatt.

setelah sekian lama aku cube mencari care membuat simple menu tab, akhirnya berjaya jugaks. semalam buat pakai image , hari sebelum tuh pakai coloured tab, but still hati aku tak berpuas hati and try googling lagi dan lagi.

akhirnya aku berjaya jugak menemukan tutorial simple menu tab. so aku rasa aku tak nak kedekut dengan orang, so apa kata kita share care nak buat simple menu tab nih. 

design | edit html | tick expand widget | control+F code nih  /* Header | paste kan code kat bawah nih kat atas code /* Header .
a.linkio {
display:inline-block;
text-align:center;
width: 55px;
color: #bbbbbb;
border: 1px solid #eee;
background:#f8f8f8
padding:5px;
margin:2px;
-webkit-transition-duration:.3s;
}

korang boleh cantekkan coding diatas dengan adjust code  ;
color: #bbbbbb; <- warna tulisan
border: 1px solid #eee; <- border
background:#f8f8f8; <- warna background
Then save templates ! eh eh belum habis lagilah. 

page element | add a gadget | html/javascript | paste kan code dibawah ni | 

<center><a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> . <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> . <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> . <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> .<a class="linkio" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=BLOG ID" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">TITLE</a></center>
bahagian LINK HERE, pastekan link page korang, title pun letaklah seperti yang korang nakk. comeyy kann? tutorial ni full from encik hafiz! :)

No comments: