Friday, July 26, 2013

Perfume : Eau de Toilette dgn Eau de Perfume



Assalammualaikum .

Hai peoples .

Rasa macam nak update sesuatu yang berilmiah pula pada hari ni ^^

Okay , first of all , tau kan saya sekang kerja kat Cosway Francais ? Yups , saya kerja kat full Cosway , bukan farmasi punya . So hari hari saya berdepan dengan customer .

Banyak jenis customer , ada yang okay , yang tak okay , cerewet , mengada ngada , dan banyak lagi .

Kadang kadang tu tak tahan sabar jugak , rasa nak marah je , tapi apa boleh buat , saya hanya sabar . 

Sabar yang membengangkan famili saya . HAHA

Okay , blerghh . Jom gi isi penting .

Cosway ni ada jual banyak benda occay ! Dari dalam bilik ke luar bilik , dari dalam rumah ke taman , atas ke bawah , macam macam . So hari ni saya nak cerita pasal perfume .

Aku sebenarnya tak tahu , ada beza rupanya setiap perfume , setiap kali beli perfume , aku main tibai je , tak de derr check ini edt ke edp ke .

EDT : Eau de Toilette , EDP : Eau de Perfume 

Tapi ada custome yang nak cuba tester , ada bisik bisik , ini edt ke edp ke ? Aku yang tak berapa nak bijak , pun tanya dia , ada beza ke edt dgn edp ? Dia kata adalah ! HAHA *gelak tiruan

So , dia cakap edt tahan lama , edp tak . HMMMMMMMPHHHH .

*googling .*



1. Eau de Parfum mengandungi kira-kira 7-15% minyak wangi pekat. Ini adalah bentuk yang paling popular dan biasa bagi minyak wangi. Ia menyediakan wangian yang tahan lama dan secara amnya tidak mahal seperti ekstrak minyak wangi.

2. Eau de toilette mempunyai sekitar 1-6% minyak wangi pekat. Ini menjadikan untuk bau sederhana yang tidak tahan begitu lama. Ia pada asalnya bertujuan untuk menjadi percikan badan yang menyegarkan untuk membantu bangun pada waktu pagi.

Okbai . How your fasting days ? I'm good . Bye :*


No comments: