Thursday, March 13, 2014

Semua orang nak pakai collagen . Tapi tau tak collagen tu tuk apa sebenarnya ?


Sejak sejak kerja dekat Cosway ni , aku dah macam acah acah doktor pulak . Walaupun suggestkan suppliment , feel bila suggestion kita berjaya are the best evahhh . Haks . Tapi suggestion kena bersesuaian dgn keperluan dan budget . Ahaks .

Hari ni aku ada point nak deliver . Sekarang kan tengah hot pasal collagen , macam macam jenis jenama , macam macam bahan , macam macam harga , murah mahal , semua ada . Ok . 

Collagen is necessary for conserving the youthfulness of skin and attenuating wrinkles, it is also essential for the elasticity of the connective tissue of the skin, allowing it to expand and contract without damaging any tissue . 

Hakakkk , collagen ni untuk apeww ?
Okay adik adik sayang , collagen ni sebenarnya untuk kekalkan kemudaan kulit , dan ketegangan serta keanjalan kulit . Kiranya collagen ni untuk nampakkan kulit muda , cantik , glow , dan kasi bukit bakau badan ni kita kelihatan anjal . Ha , gitu . Penting yaaa , wanita sekalian :)

Apa yang ada dalam collagen yang buat kita canteksss , hakakkkk ?
Okay kesayangan semua , dalam semua jenis collagen mesti ada dua benda , yakni ( ha kau , yakni terus ) , iaitu gluthathione dan collagen (ada spesifik amount , ikut brand). Gluthathione tu function dia cerahkan kulit , mulus dan tulus serta jujurkan kulit , biar nampak cantik di persada dunia . Ahaks ahaks . Manakala collagen pulak untuk cantikkan bukit bakau kau lah , uhuk uhuk .

Kak dayahhhh , kita (18yo) boleh amek tak ? Ke nak suh mak kita yang consume ? Hmphhh
Collagen boleh mula di-consume dr awal remaja , tapi better early 20 , yang mana masa umur early 20 kita dalam peralihan ke wanita . Sebagai persediaan untuk kelihatan cantik masa umur 35 , better consume collagen dari muda , seelok eloknya umur 20 . Memang sekarang takde kesan sangat , tapi nanti umur kau 30 baru kau boleh berbangga . Eh kak semah , kenapa masih cantik padahal umur dah 30? Eh kak eton , dah ada anak 3 pun badan masih anak dara ?! OMG ! Ha , giteww . Ihiks .

So hakakkk , jenama collagen apa yang kita kena amek ? Jangan suggestkan cosway puloksss .
Hek eleh awak . Okay first 4 things kena tgk sebelum consume . Ada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia ke tidak ? Kandungan dia , gluthathione dan collagen (klu boleh less then 5500mg) , dan testimoni ( random klu boleh malaysianwide , elakkan testimoni dr penjual dn seangkatan mereka) , ada unsur MLM ke tidak (penting jugak , nanti barang mahal , kesan ilek)

Hmph , akak pernah guna produk apeww ?
Sepatutnya kesan anything yang kita consume mesti selepas 14 hari atau lebih , dah nampak . Orang lain tak nampak apa aku peduli , janji aku nampak (amalkan!) . Hakakk pernah guna dua jenis collagen , yang first tuh collagen ehek ehek , popular , dah sebulan lebih consume hmph , tak de kesan apa pun , glow pun tak , putih pun tak , gua is sedih ! Yang second aku pakai , tu pun sebab kena lengkapkan pembelian cosway setiap bulan , ingat lepas settle , tanak pakai dah tapi iolls macam betul ke nih ?! 

Before ;
Aku kan kerja dr pagi sampai malam , selalunya start tengahari je muka aku dah legap , the solution is bila amek wuduk cuci muka terus , bersih sikek . Lepas tu dia berminyak balik , hitam balik . iolls is sedih . Hmphh.  Selalu tidur lambat , bawah mata hitam . So tona kulit tak sekata .
Oleh kerana gmbar dedulu semua aku pakai magic skin , so macam takde function kalau aku tepek kat sini kenn.

After ;
Dekat kotak tulis , seawal 5 hari dah nampak kesan . Aku tunggu LIMA hari , takde punnn , sama je , takde perubahan pun . Mahal mahal aku beli , takde kesan ?! What the hell ! Ok sabar Dayah , sabar , kau ada 30 botol untuk try , jangan give up . HAHAHA . Kesan collagen dekat aku nampak selepas 14 hari ke 18 hari , ha macam tu lah . Aku mula nampak perubahan bila aku bangun tidur , muka aku tak hitam . Bila balik kerja muka tak berminyak , berminyak akan bawa ke kehitaman . So selepas 14-18 hari aku dah mula nampak perubahan . Lepas cuci muka , toner semua , pakai bedak talkum je , muka bagai disimbah nur ! Kalau dulu pakai 360 , mesti pakai magic skin , lepas tu pilih sweet ke apa ke , asalkan nampak cerah kan , sekarang pakai magic skin mesti pakai natural . HEHEHEH . 


Ini muka paling natural . Yang lain boleh tengok kat instagram . instagram.com/chiakihidayah .

Aku tak cakap pun aku dah cantik sangat , cuma puas hati dengan perubahan . Kita dah nak ke fasa wanita , kena pandai jaga diri , even kau tak cantik bersih dan clean tu penting .Ha , gitu . Persiapan ke arah kewanitaan , dan keisterian . Hikhikhik .

sumber : google ( sbb saya tak pernah niat nak buat review )

Okay peeps ! Boleh try mana mana jenis collagen , dah tau kan function dia . So bye ^^

5 comments:

Mr.Superman said...

skrg ni dlm minuman pun ada kolegen. gituh..tegang mcm kulit abiang. :D

ChiakiHidayah said...

hahaha . amboih . tegang muluslah kulit abang . hahaha

Solehah Aurelie said...

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته sis, sis still study kat msu ke? Sis , boleh bg email x? Sy ada benda nk tanya ..

ChiakiHidayah said...

hdyhrshd@gmail.com

Penternak Kucing said...

Akak sye nak tnye, klu remaja pki produk muka yg ada collagen boleh ke? Contohnya mcm krim untuk hilangkan jerawat tpi kandungan dia ada collagen.