Monday, August 11, 2014

Skincareeeeee Part I






Assalammualaikum . Hai gambar di atas ialah gambar saya dua tiga tahun lepas. Awal lower form six which means 2011. Nailed it .

Aku memang tak cantik dr dulu pun , sampai sekarang pun mmg tak cantik , cuma sejak sejak umur dah menginjak 20 ni , dah pandai jaga diri untuk bakal suami . huhu, fikir mak ayah dulu ya cik adikk oii. 

Dari aku form 1 mmg aku hitam , muka aku berkarat , tapi tak berjerawat. Sampailah ke form 3 , memang hitam berkarat walaupun saya sbnrnya melayu , sedih bila orang ingat saya india . Bila dah form 5 , muka saya naik jerawat , berketui ketui, mcm di garit tanah tar . Choooo chadd , low confidence, benci terhadap diri sendiri semua tuuhh . Seriously .

Sampailah habis form 5 , muka masih mcm ni .. dgn gemuk , dgn hitam , dgn jerawatnya . Ahhh , cannot rememberrr :'(

Masa lower 6 , aku tukar garnier , sebab nak muka jadi putih . AHAHAHAHAHAHAHA, tapi tak putih pun . Sedih dilahirkan mmg hitam , tapi terima jelah , ini takdir Allah Yang Esa , syukur . Amin, semoga Allah murahkan rezeki bakal suami saya , aminnn. Garnier sepatutnya putihkan muka kan , tapi dia hilangkan jerawat aku .


Kalau tak silap aku, range garnier light lah yang aku guna , yang lisa surihani duta dia masa tuh. Aku pakai , foam , toner dgn moisturizer je . Lain lain tak pakai , student kan , pakai yang penting je . Kopak beb . So personally , aku syorkan korang garnier lah . Even skrg pun aku pakai produk lain, aku still amek some of garnier's mcm scrub ke mask ke , sebab aku mmg satisfied customer.

Masa awal awal memang berminyaklah , tak selesa lah , tak rasa perubahan lah , itulah inilah , tapi itu disebabkan oleh dia nak sesuaikan dgn muka kita , in 2 weeks baru dia fully absorb and selesa dgn muka . Aku ni jenis suka tukar skincare, category cepat bosan , tak taulah kenapa bosan , tapi mmg bila bosan aku tukar skincare . Hahahah.

Skincare ni mcm personal satisfication. Sebab aku kalau pakai skincare , pakai full. Dari foam , scrub , toner dan semua . So cantiklah almari aku , oh itulah motifff diaaa . HAHAAHHA, so aku pernah guna Syahirah ( ok ) , Garnier Sakura and Garnier Light . Tiga jenama ni antara paling lama dan puas hatilah , so mention tiga je lahh .

Garnier Sakura aku tak sempat nak rasa perubahan dia , tapi aku sure dia bagus ,sebab its garnier lol . Aku tak sempat guna lama , lebih dari sebulan sebab pakai barang cosway tak lama tuh . But for you yang nak low prices for skincare , ameklah garnier , fully recommend ok . Sangat bagus dan effective, or mybe depends on your skin . Mungkin bagus bagi saya , tak okay bagi awak. Heeee.



Okayy , Hwanghansoo ni aku pakai dalam 5-6 bulan kott . Hwanghansoo ni produk korea tapi dipasarkan oleh Cosway . Bagusnya produk cosway ni , tak de paraben. Paraben ni bahan kimia yang boleh merosakkan kulit , in long term . So most of skincare atau personal care mmg ada paraben , thats y i choose cosway in most of times , sbb diorang mmg takde paraben . 

So aku pakai hwanghansoo ni okay lah , puas hati , cuma mybe its not too works for me . Tapi for you yang suka natural korean beauty , boleh go for hwanghansoo , sebab masa aku pakai , mmg kurang minyak , cuma gelap tak hilang jugak . Sebab aku nak cerahkan kulit sikit , aku ni gelap tahap apa entah , so nak cerahkan kulitlah . Bila aku amek collagen , barulah muka aku cerah sikit , bolehlah , alhamdulillah . Muka nampak radiant, dan glow . Ini serious ! Baca entry pasal collagen tuhhh . 

So lepas produk hwanghansoo ni dah habis , aku sempat topup 2 kali je dalam 6 bulan , so mmg jimat lah cerita dia . Lepas tu aku tukar produk lain , cosway jugak , 100% natural. Yang ni tak syok sebab cuci muka tak berbuih , tapi senang serap dan digunakan di mana mana saja , sebab titik titik , sapu sapu , dah hilang . Dan foam 100% natural ni boleh tanggalkan makeup dgn mudahnya , tak payah pakai makeup remover okayy .


Aku pakai yang warna hijauu je . Sebab yang kuning untuk above 30 , means untuk anti ageing lahh . Awal awal aku pakai emulsion dgn pink clay mask , tapi emulsian mcm terlampau berminyak, so aku tak suka , then aku stop. Pink clay mask tuh , aku tak suka tekstur dia mcm melekit . Itu pun aku stop . Aku pakai toner dgn cleansing milk je . Itu pun dah puas hati okay . Pakai dua benda ni campur collagen cukup dahh .

So currently aku pakai 100% natural Lilan Vital . Untuk awk yang jenis kulit sensitif , tak boleh calang calang produk , pakailah produk nih . So good , aku puas hati . Kalau kau cuci muka, muka kena kering , calit calit , dan tenyehkan kat seluruh muka , mcm cuci muka tapi kategori keringlah , lepas tu bilas dengan air atau tak . Aku bilas dgn air , kalau aku rajin , aku terus pakai toner kalau malas . Kalau pakai toner , seriously feel free gila , mmg rasa lega je muka , sejuk je .

Aku ingat nak tukar skincare lepas 100% natural ni habis , tapi mcm sayang tapi bosan . HAHA , ingat nak tukar nutox sbb fazuraa . HAHA , sayangnya its for above 30 , clearly for anti ageing , i'm just 21, what for ? Aku cakap dgn korang lah , buat masa ni aku amalkan collagen , air putih dgn epal je . Seriously , epal sangat bantu digestion , buang benda benda tak patut.

Rajinkan diri makan epal merah , its help you , dan juga minum air putih . Ko tak tau betapa murahnya kos digestion ni dari ko amek suppliment bukan bukan ok . 

Gambar kat bawah ni , dalam 2-3 bulan ni punya muka . Saya pernah ada setompok jerawat di kedua dua belah pipi , yang sangat teruk . Sumpah , ini saya tak tipu . Mungkin pakai bahan yang tak sesuai masa tu kot , pakai apa ada je . Masa masyuk , pakailah loaded sikit , huhu.


pakwe kita suka gambarr niii .


 natural lightning.

ini muka awal pagi . hanya cuci muka , dgn toner lepas tu tepek bedak talkum . 
oh saya mmg tak pakai compact powder.

Kejap kejap nak cari gambar yang masa tu jelas jerawat dan hitam diaaa . Kejapppp.

5

4

3

2

1

Tadaaaaaaaaaaaa. 






Okayy , the end . Maybe maturity kot . Semakin dewasa semakin berubah maybe? Aku pun tak tau , tapi aku nampaklah perubahan kann . Oke tu jee . Bye bye , nak tukar skincare ke apa ke , tengok kesesuaian oke , kalau rasa tak okay , tukar, kalau okay stay . Jangan gatai tangann naaaa. Nanti jadi masalah lain . Dahh , byeeee .


4 comments:

elhoub said...

hehehe suka baca entry ni...sweet je....ekceli akak nak beli set hangsuang ni....tgh baca2....akak dah akhir 20-an. produk ni boleh mencerahkan tak sebenarnya.....ada beza tak pakai...ada seri2 glowing tak

ChiakiHidayah said...

boleh , tapi natural produk mmg takes time sikit . Its more to feel fresh , dn tak perlu make up :)

Anonymous said...

Berape ye harga utk natural tu?

Nurul Hidayah said...

selalunya natural mmg mahal , more than rm100 for one set