Tuesday, September 16, 2014

How to move on cara melayu dan islam .



Assalammualaikum 

Ha nampak tak tajuk pun macam mengundang je kan ? Okay , kalau korang ni selalu baca blog aku , korang akan perasan dari tahun lepas , aku ada satu fasa yang heartbroken which is aku selalu up entry sedih sedih dan meroyan .

Ya , kira macam in my life aku ada dua kali major frust . HAHA , sebab aku tak selalu bercinta , dan takut memberi peluang kpd diri sendiri , sebab aku tak yakin dgn diri sendiri , aku takut orang yang aku suka , tak suka aku , annoys dgn aku or terpaksa melayan aku.

Bagi aku , even kau tak cantik or gemuk , aku tak sepatutnya dilayan macam tuh . And , sebenarnya aku tak pernah pun dilayan mcam tuh , aku selalu protect diri aku dr terus terbelenggu dalam cinta yang tak kesampaian, maksudnya cinta yang aku tahu aku takkan dapat , dan maybe tak sepadan.

Jadi bila ada sekali tuh , aku memang dapat rasakan kejujuran seseorang tuh , aku memang rasa keikhlasan dia, aku cuba buka hati aku untuk dia , dan end up dia kecewakan aku , aku sangat frust masa tuh , sangattttttt. Sangat sedih , menangis setiap hari . Tapi akhirnya aku fully cured in three months .
 How I fully cured ? 
  1.  Aku dekatkan diri aku dgn Maha Pencipta . Setiap kali aku sedih , rasa macam tak boleh terima kenyataan , aku nangis atas sejadah , aku tak pernah menangis beria selain atas sejadah dn dgn mak aku.
  1. Aku listkan semua keburukan dia , haha. Part ni , memang semua yang pernah aku suka , aku jadi tak suka. Contoh , keliling mata banyak kedut , euww . Haaha , sort of . Bukan jijik , cuma in terms nak wujudkan kebencian, dan tak sayang.
  1. Masa aku frust last year , nak dekat ramadhan tak silap aku. Jadi aku amek kesempatan , betulkan sompak sompek dalam agama aku . Aku belajar baca Quran quote , aku suka quran quote. Aku belajar perkara sunnah dan amalkan. Tak banyak , at least ada perubahan kan.
  1. Aku siapkan diri aku menjadi hamba Allah yang dipinang dgn Bismillah . Ha gitu, sebab aku percaya ada jodoh aku , ada . Yang baik untuk yang baik dan begitu juga sebaliknya . Jadi , mindset aku masa tuh , kita beribadah dgn Allah , Dayah . Dia Yang Maha Mengetahui.


So inilah cara aku menghadapi patah hati dan kecewa aku . Sangat tipikal kan ? Untuk kali kedua frust ni aku tak tau , cara yang lama masih berfungsi ke tidak. Tapi tak pe, kita cuba pelan pelan . Umur aku dah 21 , memang masih muda . Tapi kadang kadang aku mengharapkan jodoh sampai awal , ya aku manusia , takut terleka dgn nafsu . Biarlah jodoh aku boleh membimbing ke jalan yang diredhai. Bukan bawak aku ke kancah hina . 

Entry ni memang pasal aku . Dan aku tak ada niat nak berlagak or what , sebab ada yang heartbroken , amek jalan mudah , rosakkan diri. Allah takkan bagi kau ujian yang tak mampu kau lakukan, bersangka baiklah :) 



1 comment:

YanaAbell said...


Semoga dapat jodoh awal .
Inshaa Allah ^^