Tuesday, November 11, 2014

The Perks of Kerja Full Part Time as a student.



Assalammualaikum dan hai.

Holla , korang. Sebelum aku sambung belajar , aku kerja setahun setengah . Kerja ni best . Dapat duit , pengalaman , learn from new environment . Aku ni dah biasa kerja , dalam maksud tersirat , aku dah biasa pegang duit. Aku dah biasa apa apa aku nak, i buy myself. Tak mintak duit mak ayah ya. So masa nak sambung belajar hari tu, aku fikir nak kerja part time sbb maintainence aku tinggi. 

Aku sempat kerja dua hari kat kiosk kebab turkey. Dua hari saja ok. HAHA , bad girl betul. Sebab aku berhenti , kiosk tu kecik , aku kerja dgn lelaki . I was like sempitnyaaaaaaaa . So hari ketiga aku terus berhenti terus. Aku try cari kerja lain tapi takde rezeki kot. Oh ya antara sebab aku kerja , sem pertama aku ada satu subjek je. You don’t know how free I am. Okay lepas berhenti , mmg ada niat nak kerja lagi, tapi masa tu nak exam dah. So aku nak focus exam. 

So the perks of kerja full part time ni adalah masa. Bukan masa terhad , tapi terkejar kejar. Sebab aku pernah ada pengalaman kerja sambil belajar ni. Bagi aku agak tak efisien bila kerja sambil belajar ni. Lagi lagi pekerja yang kena ikut masa bos ni. Kalau bos baik tak pe , kalau cengeng cerewet bengis , asyik tarik muka ? Ko pun tak ada mood nak kerja oke (haha , siapa ni yaa?) 

Kerja sambil belajar is fine. Dapat duit , aktif , tak rehat memanjang. Itu pun antara alasan kenapa aku nak kerja jugak waktu belajar. Konon nak aktif , so tak asyik tidur kan. Tapi tak faham kecergasan badan sendiri , menonong kerja ko pun letih. 

Perkara yang harus dititikberat waktu nak ambil keputusan nak kerja sambil belajar : 

  • Tengok jadual kelas – decide either ko boleh catch up jadual dgn waktu kerja . 
  • Tengok waktu sengang – Yes kerja dapat duit . Belajar dpt ilmu . Tapi rehat cukup tak ? Gap antara waktu rehat dgn belajar berapa jam ? Waktu utk rehat siang ada tak ? Cukup tak tidur ?
  • Jarak tempat kerja – kalau ko ada transport sendiri is fine. Tapi tgk minyak jugak. Boleh ke badget minyak ko seminggu cover ulang alik kerja dan tempat belajar ? Klu jalan kaki , berapa minit blh sampai tmpt kerja ? Blh sampai kerja dan kelas on time kalau directly dari kelas atau tempat kerja ? 
  • Waktu utk assignment dn group discussion – Satu dua kali blhlah kawan ko terima alasan ko tak pergi group discussion sbb kerja ? Sampai bila ? Sampai bila tugas ko diorg assign dan whatsapp ko je ? Where’s your idea? This is group discussion, try to participate ok. 
Kalau ko rasa ko boleh carry on kerja dan belajar , then go. Jangan tanya orang , kecuali parents. Restu tu penting . Kalau tanya orang , ada yang setuju, ada yang tak. Helo , siapa punya life ni . Ha gitu. Macam aku , confirm tak boleh kerja ni. Sbb masa tak kena . So aku plan nak focus volunteer event je. Kerja sabtu ahad je. HAHAHA , pandai cari lubang ok. 

Bye toodles 

No comments: