Saturday, November 15, 2014

Tips : Rawat jerawat



Assalammualaikum uolls.

Ehem . Muka saya takdelah licin sangat , takdelah baby face takdelah porcelain takdelah macam korea . Cuma takde jerawat (Alhamdulillah) dengan pori pori terbuka ( subhanallah , banyaknyaaa ) . Korang tau kan , I used to have a tons of jerawat ? Bila muka dah bersih kita kena lah extra care kan , takkan nak pisang berbuah dua kali ?

Jerawat kalau nak hidup , dia akan rasa dari dalam kan ? Sakit sebelum membunjut keluar . Bukan jerawat nasi , jerawat nasi awak pakai scrub ya.



Cara aku elakkan jerawat hidup dan picit jerawat tapi tak tinggal kesan .

  •           Picit pakai jari , jangan pakai kuku. Picit tepi tepi jerawat tuh , kalau dia tak kuar masa tuh , dia tak ready lagi lah tuh. So korang picit tepi tepi dia sampai keluar nanah dia.
  •          Dah keluar nanah , opekos keluar darah. Kalau keluar darah , means akar umbi dia ko dah kuarkan. Kira possibilities utk tidak tumbuh kat situ lagi adalah 99%. Lap pakai wet tissues , dan basuh tangan . Sebelum apa apa basuh tangan , dan lap bahagian yang terkena darah. Karang dia tumbuh kat kawasan lain pulak.
  •           Dah lap, bersih . Amek scrub , bersihkan bahagian jerawat tuh . (scrub tau , bukan pencuci muka )
  •           Okay lepas tuh , baru cuci whole muka.

Done ! Paling penting , lepas picit jerawat , jangan guna kuku , kalau kuar darah bersihkan cepat cepat . Sebab kuman tu akan merebak ke kawasan muka yang lain pulak .


Minum air putih banyak banyak utk cleankan salur darah awak ! Bye toodles.


7 comments:

Papaglamz said...

Menqrik tips ni...

Papaglamz dari
http://www.papaglamz.com/2014/12/tinta-papaglamz-wasiat-rasulullah-saw.html?m=1
Singgah dan follow di sini. Jom terjah dan follow papaglamz.

chisby said...

Saya sering pijit jerawat. tapi no problem. nice post

online games said...

pijit jerawat itu kerjaan rutin.. apalagi sambil melamun. :D

Normala Ab. Shukor said...

Tips menarik yg saya selalu buat dulu2..Lepas picit saya tekap dgan air suam.. utk kecutkan yg bengkak tu dan bg kuman tu mati..

Normala Ab. Shukor said...

Info menarik... lg satukan... lepas picit jerawat tuam dgan air suam bg matikan kuman..

Ali Munnnadar said...

tips nya menarik apalagi untuk para cewe
yuk gunakan kaos dengan label positif di
kaos muslim anak dan keluarga

Jay Chen said...

TIPS YANG SANGAT MEMBANTU... JOM SINGGAH TERDAPAT PELBAGAI INFO MENARIK TENTANG KESIHATAN,KECANTIKAN SERTA BANYAK LAGI..

http://suppl3m3nt4u.wix.com/suppl3m3nt4u