Friday, January 30, 2015

Bachelor in International Business ( MSU )



Assalammualaikum semua orang.

Kos perniagaan , selalu nya kos leftover. Maksudnya bidang yang apa pun kelayakan kau, kau boleh masuk. Tapi takdelah loose sgt qualification dia, Pengajian Am kena lulus, CGPA kena 2.0 and above. Aku rasa hari tu rezeki aku , ahahha, aku kan bukan atas 2.0. 
STPM Candidate :
(a) Pass SPM or its equivalent with credit in Bahasa Melayu and 
(b) Pass STPM or its equivalent, with minimum Grade C in 2 subjects including Pengajian Am (General Studies) or at least 2.00 CGPA;
Aku rasa tak ralat pun amek bidang ni, sebab aku mmg minat business , aku suka how to run a business, macam mana nak besarkan perniagaan, tapi aku tak berani amek risiko utk buka perniagaan sendiri. Dulu , bila orang cakap diorang amek business , aku macam eleh business je. Hek eleh, bukan susah pun. Sekali kena batang hidung sendiri , tak mengigil kalau esok nak exam, siap boleh tiba tiba jadi morning person ok.

So korang yang macam nak tukar bidang ke, terfikir fikir nak amek business ke, aku nasihatkan ameklah International Business. IB ni wide course, ko boleh masuk logistic, ko boleh pergi admin, account , audit, bidang ko flexible. Sebab aku up post ni, ada lah yang dok email aku tanya psl MSU , psl course aku. Aku ni dahlah malas nak reply huhu. Boleh baca kat sini.

Ko nak senang belajar business ni senang je, ko letak diri ko dalam perniagaan tuh. Put yourself how to face cust, how to do that this. Aku dulu masa SPM , STPM malas , sungguh ! Sampai kat degree , aku rasa mcm rajinnya aku, mungkin sbb for the very first time in my life , aku buat apa yang aku nak. Mungkin orang akan cakap , baru sem 1 , bolehlah rajin. Tengok nanti, malas lah tu. Insyaallah , semangat selama lamanya . 

MSU bagus bagi aku. Persekitaran dia elok, facilities dia elok, lect dia baik, equipment cukup. So MSU selesa jadi gedung pengajian , walaupun terletak di tepi highway. Macam kolej biasa biasa je kan, padahal ko tak tau MSU ni extraordinary tauuuuu . HAHAHAHA. 

Takde ruginya kalau belajar bayar mahal mahal ni. Awak tak belajar tu yang rugi. 

3 comments:

sue (mrsatiewan) said...

yeahh..sy pun suke dgn song jih yo..muka comel je,hihi..

Anonymous said...

Susah tak course ni?

Nurul Hidayah said...

Sbb saya minat , alhamdulillah . Tak susah