Thursday, February 5, 2015

Tips : Minum air putih ! The power of drinking water !



Assalammualaikum , hai korang ! 

Nak kurus , nak cantik mula dari dalam . Nak bersih ,nak tiada penyakit pun mula dari dalam. Kalau korang g klinik, bila sakit doctor akan ckp banyakkan minum air putih. Kalau korang consume supplement, pharmacist tu akan suruh minum air putih, at least 3 liter satu hari. Kalau korang diet atau amalkan hidup sihat pun, air putih is number one ! 

Aku ada baca panduan utk diet atkin, 1 liter air bersamaan dgn berapa kg entah. Boleh lah panduan tu buat reference khenss. Air putih ni banyak khasiat dia, detox badan paling utama . Practically kalau aku workout, heartbeat laju sekejap je pun, once aku minum air putih, aku akan buang air besar. Nak tau tak , tinja yang paling baik ialah yang berlendir ( geli kan ?) Tapi itulah fakta dia, tinja yang berlendir itu adalah lemak. Maka kau dah berjaya bakar lemak ! 

Tapi tak semua orang suka air putih, dan banyak orang mengalami kesukaran utk jadikan minum air putih sbgi amalan utama dlm kehidupan seharian ( ha, kauuuu ! ayat !) Sebab utama dia tak ada rasa , rasa nak muntah, payau , rasa entah apa apa. Nak cantik, nak kurus tapi tak minum air putih, entah apa apalah. Gi follow @twtgym skrg ! Mintak ceramah. 

Korang target satu hari berapa liter air putih ? Kalau aku, nak bantu kcolly dan detox badan, aku akan pastikan aku minum at least 3 liter air. Collagen dan loose weight need help from drinking water. Jadi bagi mereka yang susah nak minum air putih, meh sini hakak ajar bg mudah dan tak terasa terbeban. 

Peringatan 

  • Setkan limit utk 1 liter air habis. Aku akan pastikan setiap 1 liter habis antr bgn tidur ke pukul 1 tgahari, 1 tgahri ke 5 ptg, dan 5 ptg ke pkul 8 malam . 
  • Jangan minum air putih 2 atau 1 jam sebelum tidur secara berulang . Kau nak tidur pun tak selesa sbb asyik terkincit. 
Waktu waktu utk habiskan air putih 

  • Waktu tgk drama / running man / atau apa apa yang kau tonton, al kuliyyah pun boleh/ masa tgu waktu nak solat .
  • Sepanjang waktu kelas , kelas 1 jam atau 2 jam kan, habiskan 1 liter within that time. 
  • Waktu tengah study pun siapkan 1 liter air. Selain bantu detox, dia juga bantu membekalkan oxygen ke otak.
Basically inilah je waktu aku rasa senang nak habiskan. HAHAHAHAH. The more the better, aku pernah habiskan dkt 5 liter sbb leka tgk running man, drama .



Air putih ni khasiat dia banyak, terlampau banyak. Ko akan mula lupa air manis. Aku start amalkan air putih dr form 6 , so since then aku mula tak boleh terima air tin , air kotak. Terlampau manis utk aku.Last year , tekak aku mula tolak air air mcm Coolblog, Coolblast . Dan air air berkarbonat, tak masuk tekak pun aku rasa mcm ya Allah , manisnya ! The power of drinking water !

Oh ya , make it your lifestyle , not temporary , but permanently ! :)

No comments: