Thursday, February 5, 2015

Tutorial : Add on


Hai korang ! Hari ni aku nak buat tutorial add on cantikkan blog in blogskin ( sbb aku pakai blogskin kan) . Add on yang aku maksudkan ialah ;
  • bullet , bold , underline, italic , link 
Ha , nampak tak beza dia ? Korang kena edit kat bahagian template , so bila korang post entry, dia akan automatic customized.

Dashboard / Template / Edit Template Html

control + F , body {

Bawah tu ada code ni kan , 
background:url();
font-family: trebuchet ms;
font-size: 15px;
background-attachment:fixed;
text-align: normal;
cursor:url(),auto;
Paste kan code kat bawah ni , kat bawah }

::-moz-selection {
background:#BDBDBD;
color:#FFFFF;
}
::selection {
background:#BDBDBD;
color:#000000;
}
a:link, a:visited {
font-style: normal;
color: #556B2F;
font-family:lemoncanfly;
font-size:20px;
text-decoration: none;
}
a:hover{
color:#CDD11B;
}
u {
text-decoration: none;
border-bottom: 1px solid #ADFF2F;
}
b, strong {
font-weight: bold;
color: #7FFF00;
}
i {
text-style: italic;
color: #7FFF00;
}
Li{list-style-type : none;background-image : url(URL ICON - SIZE 21X20);background-position : left;background-repeat : no-repeat;padding-left : 2.0em;}
  • Yang ada :-moz-selection { dgn ::selection { tu code highlight . 
  • Yang ada a:link, a:visited { , code link dan link yang sudah dilawati. 
  • Yang ada a:hover{, code bila korang gerakkan cursor kat mana mana link.
  • Yang ada u{ , code underline. Border-bottom boleh adjust, 1px tu size , solid tu jenis border, boleh tukar dashed / dotted atau boleh tengok kat SINI.
  • Yang ada b, strong { , code bold . Boleh adjust color .
  • Yang ada i { code italic . Boleh adjust color.
  • Yang ada Li { , code bullet . Url icon tu mst kecil ya , at least 15px 
Byee ! :)

2 comments:

gereywallpaper said...

Kenaqp blog Anda ada yang berbahasa inggris dan Indonesia melayu....
http://gereywallpaper.blogspot.com/">toko wallpaper

Faqihah Husni said...

thankssssssssssssssssss :D blog sya ok x?