Saturday, February 7, 2015

what most bother me when early blogging


Hai korang ! Blog yang ramai followers ni ada banyak faktor tauuu . Masa aku mula mula blogging dulu, aku tak tau sangat macam mana bloggers boleh popular . Curious betei .

So antara faktor faktor utama blog popular ialah
  • cantik dan handsome ( Fatin Liyana / Haniz Zalikha - keknis awak tu start dari blogging ya )
  • suka photoshoot , suka edit gambar , suka post gambar santek santek ( nisa kay / irine nadia )
  • ada camera dslr *smirk* . Masa tu belum zaman semua orang guna iphone lg, masa tuh semua org bwk camera gedabak lepas tuh post kat blog . 
  • Tutorial ! Ni banyak budak budak lah tapi . HAHAHAHA
  • Big influence ( Yuyu Zulaikha ). Yuyu ni influence dr Ben Ashaari . 
  • Rajin pinned entry . Hidup matiku utk blog . 
  • Blogshop - dulu blogshop , skrg instashop gitewww hokkay


Maka blog saya tak popular pun , suam suam kuku je. Bukan suam , mmg sejuk beku ! HAHAHA . Lagi lagi masa tu aku dok asrama , mmg taklah cerita dia nak naik. Aku start ramai follower pun bila mula buat freebies , tutorial are too common. So ko buat tuto pun, tak semestinya org akan follow. 

What bothers me when in my early blogging :
  • Number of followers . Satu hari tak naik satu follower , rasa mcm looser gila.
  • Pageviews - aku suka track pageview aku .
  • Number of comments - kalau takada orang comment rasa mcm umphhh , ehmm , kenapa eh
So bila sekarang, umur aku dah 22 , aku macam read or no are just nothing. View or not are just nothing. Increase in follower are just nothing too. As long you update something informational, there's always a reader. So why so worries and bothers ? 



No comments: