Friday, March 13, 2015

What I want to cook


Hai korang ! Its been a while kan. Dulu kan , aku benci memasak . Bila orang suh memasak aku mcm grr , wooff woff grrr meoww tak reti masaklah.Masak tu jd annoying bila org paksa aku , in this case , parents saya lah. Tapi I know lah , diorg nak saya jadi anak dara berguna pd masa hadapan , ha gittew .

Naluri nak memasak , rasa mcm nak memasak , bila aku start duduk kat Shah Alam. Aku ada sorg housemate yang suka gila memasak, nama dia Mimi. Bila dia memasak, dia mesti ajak aku . Mesti ajak aku makan, masak semua . Aku dah cakap , aku tak reti. Nanti dia cakap lah , tengok jelah dulu.

Okay , aku pun tengok bila setiap kali dia memasak. Tak ada buat apa pun, setakat tolong tolong sikit je . Tapi aku jadi mcm wahhh , wahhh bila semua benda dia pandai masak. Aku mcm bertuahnya suami dia nanti, apa abg nak, nanti syg masakkan ! Aku nak mcm tu jugak ~~ Nak, ya abg , nak makan apa , ok jap lg syg masak dgn senyum kambing. Angan angan iolls .

So since then lah naluri keisterian, keibuan aku membuak buak. So aku start mcm google simple recipe , masak sendiri then makan sendiri. Sabaq lah, tunggu aku masak sedap dulu baru jamu orang. Eheheh, lepas tuh bila Mimi ni masak butter chicken ke , tom yam ke , aku selalu usha , tengok mcm mana dia masak , apa dia letak. Masakan dia selalu sedap , oh rupanya org Kelantan. No wonder lah kan.

Aku pernah masak butter chicken , tapi mak ayah aku tak suka. Adik adik aku suka lah . Hmm , tu je lah yang aku berjaya masak pun. Eheheh, tapi aku rajin google recipe , yang healthy mostly . Dan senang .Aku ni mudah terpengaruh , Ya Tohan selamatkanlah aku . 



Steamed egg korean style , sangat senang ! Will definitely be my fav dish in Shah Alam  !


Ini Samgaetyang . Susah nak buat -.-

Aku tgk Running Man, aku teringin nak belajar masak Samgaetyang . Ni episod cooking battle last year , rasa mcm healthy nya awak. Tapi nak prep dia tu payah , masuk telur lah itulah inilah , payooohhhh. Aku tengok Family Outing, aku nak belajar masak Steamed Eggs. Steamed egg senang gila kot nak masak, cuma kena perfect ratio lah . Aku nak try masak steamed egg esok. Lepas tu aku teringin nak belajar buat kimbap ! Ahhhhh , aku dah tau cara nak buat , cuma nak cari bamboo mat tuh.

Hari tu masa jalan jalan kat Tesco , ada jumpa . Tapi masa tuh tak tertarik pun , mcm wahh , tapi tak beli . Aku pun tak sure , aku nampak kat D.I.Y ke Tesco . Kali kedua nak cari masa tuh mmg nak try buat , eh tak jumpa pulak. Saja tau ajak gurau , mencik gila. Masa tanak menari nari dpn mata , masa nak kemain ko main sorok sorok kan. Ko sabaq jap.

Aku sentiasa cari resipi yang easy to cook . Sbb kat Shah Alam , aku sll masak sendiri . Sebab nak jimat kan, so at least aku nak variety kan rasa makanan aku , taknaklah ayam bakar je . Loya dah tokak aku ni ha, so aku banyak tgk cooking show . Selain tuh , ini kira preparation klu nanti aku kahwin , sng sikit kan , hahahah , takdelah laki aku makan kat luar je . Jangan sayang , kat luar semua makanan adalah durjana. HAHAHAHAH

Bye  tehee



No comments: