Tuesday, May 12, 2015

Allah sayang .


Bersangka baik dgn Allah .

Assalammualaikum . Aku tak taulah , sejak akhir akhir ni , my life are totally messed up, seriously , totally upside down.  my screen laptop damage ( money ) , charger tak boleh guna nya lagi, yes money lg , kerja lg , assignment lagi , projek lagi, I'm exhausted .

But , Allah sayang . Aku cuba motivate , aku cuba pujuk hati sendiri. Allah sayang sbb tu macam macam dugaan aku dpt . Allah sayang sbb dia rindu doa aku kot . Allah sayang .. mungkin aku dah lama tak betul betul bersujud .

Aku belajar kat MSU , kerja kat KFC Giant Shah Alam . Quite jauh , penat , lalu jalan besar , takes almost 20 minutes klu in rush , and takes 30 minute klu jalan lenggang kangkung . Bila balik malam malam tuh , aku rasa mcm nak ckp kat dunia , aku penat , aku sakit kaki , jalan kaki hari hari . Aku penat , tapi kenapa aku nak merungut mcm tuh ? Aku dah berusaha dan berdoa lama utk dpt kerja sambilan , bila dpt aku merungut ? Jadi , bila otw balik , rasa penat , aku diam dan motivate "kan Allah dah bg kerja , knp nak merungut?"

Aku bukanlah famili susah sangat , aku kerja sbb nak kumpul duit beli handphone and tambah duit belanja sikit sikit . Sebab tu aku kerja rileks rileks , light light je . Rileks rileks light light pun , penat jugaklah citee diaaa . Yelah kerja dah 5-6 jam , kdg kdg 8 jam , balik jalan kaki . Ko ghaseeeee. Kadang kadang je naik teksi, tu pun klu kira kira ada duit lebih , and nak manjakan diri konon. Adalah 3 kali kot , aku naik teksi sepanjang almost sebulan kerja.

Tapi , mungkin Allah sayang .. kita kena bersangka baik dgn Allah . Rancangan Allah tu lebih indah , lebih baik . Mungkin nak jadikan kita insan yang sabar dan tak mudah melenting . Sabar lah , dalam hubungan aku pun , aku cuba bersabar . Benda yang tak diredhai Allah pulak ( bercinta tu tak diredhai yaaaa ) Dan mungkin juga doa aku dah termakbul , aku tanak Allah alihkan perhatian dr aku , aku nak sentiasa dalam rahmat dan berkat supaya aku tak rasa jauh . Jauh maksudnya bila tak solat tak rasa apa , buat jahat dah lali . 

“Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.”
[al-Hadid, 57:22]




No comments: