Tuesday, July 28, 2015

Pengalaman kerja part time masak belajar ! :D



Assalammualaikum

Akhirnya saya dah tak kerja dah ! Yeayy ! Alhamdulillah jugak lah rezeki sepanjang kerja . At least adalah jugak pitih aku . Hihi. Aku berhenti ada sebab sebab dia , bukan suka suka je berhenti. Salah satu sebab dia , aku tak larat . Two months  ago , aku short sem . Kelas sampai kul 12 je , ada yang start tengahri , banyak pulak hari tak ada kelas . Aku mostly free .

Bila masuk long sem , yang hari hari ada kelas , ada yang 8 pg , habis 4 . Lepas tu sat lagi , kul 5-6 kena masuk kerja . At first aku try . Aku try sebulan adapt waktu kerja dgn kelas . End up , aku tak larat . Totally exhausted . Kelas tak pergi , ada hari hari yang patut kerja , aku tak masuk . Long sem tak sampai 2 bulan , aku dah macam help me ! Penat !

Jadi dari aku menyusahkan diri sendiri , orang lain , baik aku berhenti kerja . At least aku kurang penat , boleh focus more on study , and tak menyusahkan orang lain kena ganti aku . Lagi pun aku rasa bersalah gila , bila miss aku msj , boleh masuk tak ? Aku kata tak boleh . Rasa macam kenapa aku kerja kalau aku asyik tak boleh masuk ? Useless.

Tell ya , kalau tak mampu jangan buat ! You akan menyusahkan orang lain , dan diri sendiri .
So , aku saja nak share live tips pasal kerja waktu belajar which is what i’ve been through .
  • Assignment and your class come first
    • Sebelum aku gi kerja , aku dah siap siap bahagian aku utk assignment . In fact , masa dpt assignment , aku akan divide kerja , and finish it before . Mesti siap sebelum gi kerja , mesti ! Class ~~~ sebelum aku kerja pun , aku mmg rajin ponteng kelas ekekeke. Tapi bila kerja ni , class mesti attend sbb tanak timbul persepsi , kerja boleh pergi , kelas pemalaih

  • Be strong and endure it .
    • Aku pergi balik kerja jalan kaki , almost 2km kot . Kuatkan hati awakkkkk . Jangan merungut , Allah kan dah bagi rezeki , maximise kan lah . Bila aku dpt hours utk certain days yang sepatutnya aku tak kerja , aku bersyukur . Ada jugak lah duit lebih 

  • Mentally tortured .
    • Hahahah . Tak adalah sangat . Cuma habis kelas kul 2 , kena kerja kul 4 . Mana nak solat , mana nak jalan kaki ( 30 min ) , mana nak siap siap . Itu mental tortured aku lah . Kena berkejaran utk kejar semua benda . Rasa macam tak cukup sangat masa , mana nak punctual dtg ke kerja nya lagi .Yes , this kind of . Tapi ,itulah cabaran .

  • Be positive !
    • Jangan mudah kecik hati dgn org lain . Jangan mudah sentap . Limit your circle . Kawan kerja , kawan kerjalah . Kawan kelas , kawan kelas lah . Apa pun jadi , percaya lah kalau ko betul , ko betul jgk . Tak payah risau , the thing is aku pernah kena tuduh mencuri , sebab aku baru masuk kerja dlm 2 minggu mcm tuh , ada kes curi . Tapi aku mcm , aku tak buat , no worries . Akhirnya tau jgk sape yang buat kan .


Allah kan ada J

 Siapa yang nk kerja part time waktu kerja , boleh baca sini . 


No comments: