Saturday, July 11, 2015

Tutorial : Screen Capture Full Web , mudah dan senang .


Assalammualaikumm .

Hai koranggg . Sekarang ni zaman blog lg kee . Tak kisah lah zaman blog ke tak ke , aku rasa ada je org yang still suka blog as medium writing instead of instagram . Mcm aku , aku tak suka sgt borak psl life kat insta . Short caption only , tak banyak follower uollsss . Senduuuuu

HAHAHA

Tapi aku bukan nak cakap psl insta ke apa . Aku tadi tengah wat assignment , assignment IT . Aku kena attach attachment , boleh je nak screen capture pakai photoscape . Tapi kalau photoscape , boleh setengah setengah je . Aku kalau boleh nak full web , nampak educated sikit ewahh. Aku rasa aku pernah baca tutorial full web screen capture pakai photoscape , tapi lupaaaa.

Maka tadi saya google full web screen capture . And google kuarkan extension google chrome . Aku pun mcm why not give it a try . Mana tau lebih mudah , yes once use it , much more mudah , sangat mudah . Apps ni sesuai lah utk bloggers yang masih aktif . Dia punya tak sabar nk sharing , tengah tengah wat assignment pun sempat bukak New Post :')



Nama apps dia Full Page Screen Capture . Kalau korang nak mudah , google je dgn kata kunci "full page screen capture google chrome" . Nanti dia kuar lah , lepas tu add extension . Then nanti dia akan kuar satu kamera kecik kat sebelah URL tuh , nampakk tak yang warna biru tuhh ?



 Ko tekan je camera kecik tuh , nanti dia snap satu web page . Bagi aku , apps ni mcm best lah . Sebab convenience , memudahkan org nak buat assignment yang perlu attach sort of things . Hehe , jadi aku pun try screen capture blog aku , and tadahhhhhhhh


Ok, hope helps ! Byeeee


No comments: