Saturday, October 31, 2015

Best man win ! Bye celcimmm , and hello Umobile !

Assalammualaikum semua oranggg ! 


Aku adalah pengguna tegar telco celcim , tegar tak tegar dah bertahun jugaklah guna . Dari zaman school of pack lepas tu apa entah pasal internet , aku mmg sentiasa sokong dan sentiasa merasakan celcimm adalah pilihan yang terbaik tanpa menimbangkan sebenarnya mereka mahal.

Bila dah biasa guna celcim , dan merasakan mereka paling murah , ko takkan terniat nak usha telco lain. Ko akan rasa apa yang kau buat adalah terbaik dan itu yang termurah , terpantas , terlaju dan terjujur . Padahal ko tak perasan , dalam diam kredit ko hilang . HMMMPH ! 

Aku dah lama sebenarnya nak tukar telco tapi pakai number yang sama . Nombor yang aku pakai sekarang sebenarnya no maxis , lepas tu jadi celcom and baru baru ni dah jadi umobile . Senang pakai number yang sama , tak susahkan org lain dan diri sendiri *wink . Selama ni aku pakai data RM25 / 1 GB per month , mahal ke tak? Mesti ko akan cakap kan ada pelan lain, lagi murah . Mmg lah awak , saya ni student , takkan lah nak topup RM50 semata mata utk internet ? Kalau mak ayah aku kaya senanglah citer.

Baru baru ni ada viral psl celcim punya problem kan ? Aku pun tanpa berfikir panjang, ok nak tukar umobile lah . Tapi lambat lagi kot , sbb kena gi centre kan ? Dulu masa nak tukar maxis ke celcom , kena gi centre . So aku expect nak tukar ke umobile pun kena gi centre , so aku ingat bila balik Shah Alam nanti baru nak buat . 

Sekali, masa aku google tukar carrier , oh through online pun boleh . Tak payah pergi centre ! Mudah sangat sangat ! Sangat ! Aku pun apa lagi , check steps lah . Tazabbar nk dpt internet banyaksss , ahahha . Tak payah dua tiga kali topup sebulan semata nak subscribe internet . Internet penting dohhhh :(


  • Kalau korang pakai prepaid , korang abaikan step pertama . Kalau korang pakai postpaid , sila selesaikan hutang anda dgn telco lama dulu . 
  • Lepas tuhh , beli je umobile sim pack . Tak payah nak pilih nombor sangat , ko akan pakai current number kan ? So beli dan register .
  • Dah siap register , korang pergi u.com.my/mnp . Lepas tu isi details semua , and pooff tunggu ! 
  • Less than 24 hours , you're successfully switch to Umobile ! Yeayy.

Sangat mudah dan senang . Tak perlu gi centre , semuanya dihujung jari sahaja *flips hair. Aku success switch sekejap je , hari ni daftar, esok pagi dah bagi confirmation dah . Yang bestnya , sim card aku readily in power pack which means once ko topup RM10 and above, ko layak dapat 1gb free every month ! EVERY MONTH HOKKAYYY . Bukan bulan ni je , so aku rasa berbaloi jugak lah.

Sebab before ni , aku beli RM25 dapat 1gb je . Sekarang aku beli RM30 , dapat 2.5gb . Rasa mcm kebahagiaan tu berbaloi baloi . HAHAHAH , aku dah mcm buat entry berbayarzzz pulak , padahal ini personal satisfaction .


Inilah pelan yang aku gembar gemburkannnn ! Yezzza , so korang yang rasa tidak berpuas hati dgn current telco , silalah buat keputusan yang paling bijak . Sebenarnya point entry ni , aku nak cakap tukar carrier senang gila , tk payah pergi centre ! Tu yang paling best .

Ok tu je nak share . Thanks for reading little fellas ! :D

Feeling nak tukar blogskin , but tanak malaysian blogskinn-ers . Anyone knows the best blogskin-ner , no frm Malaysia ofcourse . No offense pls , sebab selalunya design sama ^^

2 comments:

kishok kislina_87@yahoo.com said...

umobile line mcm taik ..aku pkai p70 yg 70 rgt 15gb memang best setiap kali on 4g hbs jnuh org nk telefon asyik voice mail.....line sslalu xkuat...intenet bukan men beso lg xerbaloi lastly akai celcm first gold bru cunnnnn hehehe

ChiakiHidayah said...

@kishok kislina_87@yahoo.com : hahhaha . sama lah nurul pun da tukar celcom sbb umobile tak semua tempat ada coverage , so rasa rugi