Sunday, November 8, 2015

Bagaimana produk kecantikan yang sangat baik disiapkan dlm tempoh masa yang singkat ?

Assalammualaikum . Hai korang .

Kadang kadang aku pelik tau , pelik gila . Macam mana skin care products ni boleh di hasilkan dgn begitu mudah ? Bukan mudah apa , mudah sangat pelbagai produk keluar dalam satu masa , singkat betul waktu untuk experiments . Kawan aku yang kayap pun mampoo keluarkan produk sendiri . Rasa mcm suspicious jugak tau .

Bijak nya dpt keluarkan produk sendiri. Buat experiment lab sendiri , mesti berpeluh peluh hasilkan produk sendiri kan ? Kata saya yang bersangka baik , husnozon katekooo .

Jar collagen jangan cakap lah . Punyalah melambak , dengan pelbagai nama dan packaging tapi dgn rasa yang sama . Pelik jugak . Macam mana produk A boleh sama rasa dgn produk W ( jauh kan A & W , mcm itu jauhlah perbandingan saya ) . Mungkin collagen mmg rasa mcm tu kot , husnozon lagi . Dua dua produk pakai dua jar , tapi tiada kesan . Ehm....... saya pun stop.

Perkara perkara ni menyebabkan saya tak berapa percaya dgn local products , sampailah satu tahap ada orang post something yang kita patut korek mind set dan level kita utk berfikir . Bagaimana awak cakap high end produk end up di iklan scr rambang di IG ? Pernah tgk Safi di promote atau jual scr online di IG atau online shop ? Safi tu produk local tau , bukan luar negara .





This is why . Ini lah sebab bagaimana kau yang bukan datang dr bidang beauty & science boleh keluarkan produk . Aku tak pernah pakai produk local , means yang dlm ig ke kat kedai jamu ke , sebab , sebab inilah . Aku tak yakin akan keberkesanannya . 

Bagaimana produk yang sangat baik disiapkan dlm tempoh yang singkat ?

You should go through experiment, testimony , kesan jangka panjang , jangka pendek , kesesuaian dgn jenis kulit muka . Adakah steps ini semua boleh disiap kan dalam tempoh kurang 6 bulan ? Bagaimana dgn kesan jangka panjang ? The producers should doing kesan jika tak pakai dalam certain period right ? So , baru u boleh claim your product are harmless .

Perkara ini jd sangat clear bila aku ada baca salah seorang founder of beauty product's status . 




Dan post ini bukan untuk mengutuk the founders . Betul cakap founder ni , apa yang diorang buat tak salah pun , its business . Semua benda berkos , semua benda are accounted to your company .  Aku belajar business , aku faham konsep dia . Cumanya aku highlightkan screenshot the husband kat atas tadi , status kat bawah adalah mengiakan dan pemahaman orang Malaysia trhadap local brand .

Jadi awak awak semua yang claim product yang awak pakai adalah terbaik , cubalah stop kejap . And tengok kesan yang datang . Produk yang harmless are you stop and nothing changed . Thats how harmless it is . Bukan awak stop , mengerutu satu muka . Macam drugs , ko stop ko meroyan . 

Pilik produk baik baik untuk jaga amanah Allah, dan satu je aku cakap kalau nak pilih produk , the shorter the affects , the bad it is . Too high chemical sebab tu kesan sangat cepat . Benda baik tak datang cepat . Dia amek masa utk sesuaikan diri .

Bila aku baca testimoni produk yang cakap aku pakai seminggu je wehh dah ploless , aku pakai sekejap je , pakai lah . I will say no . Aku tak kan guna produk yang sangat cepat kesan dia . Nak cantik utk long term ke short term nii .... 

Jadi korang , pilihlah produk elok elok utk muka . Sebaiknya , ameklah dari pharmacy yang sudah tentu ada experimental lab . Ada tgk Al Ain di jual dkt pharmacy ? Dekat Watson ? Tak ada kann ? Elok elok jaga muka , jangan sampai terbakaqqq ! 

To all , no offense . I'm just sharing , and nothing personal . Tujuan saya up entry ini adalah utk highlight kan rebranding dan repackage are common in this industry.

The screenshot are belong to Syaza Rahizad ( https://twitter.com/SyazaRahizad )

1 comment:

The Reluctant Shopper said...

Excellent write-up. You are very brave, and you are also right. Still, setiap org berhak memilih berdasarkan keyakinan mrk, just wish semua org ambik sedikit masa utk research and understand label product yg digunakan. Unfortunately, kdg2 label pun x betul2 honest, so mmg ada risiko. At the moment, I prefer natural, walaupun brand x gah. :D Hope we make the right choices.