Tuesday, February 9, 2016

Kerja , diploma dan degree .

Assalammualaikum . 

Ya Allah , punyalah lama aku tak up entry kat blog kecayangan muah muah chikedd niii . Hari tu mcm konon dah bersemangat nak up entry selalu, konon berilmiah bagai , lepas tu campaign . Kemudian , biasalah melayoooo . Hangat hangat nasi ayam tu perkara biasa occay . AHAHAH

Aku busy sejak masuk sem baru which is start bulan Nov yg lepas , bila long sem di compressed kan jadi pendek tapi still long sem , dia punya letih dan kelam kabut tuh level dewa dewa ! Long sem sepatutnya empat atau lima bulan , hari tuh diorg tukar system jadilah long sem dr bulan Nov hga Feb jeee :')

Sis letih .

Kemudian baru baru ni aku ada kerja sikit sikit, nak tambah pendapatan , nak tambah pengalaman kerja , aku suka kerja . Aku suka kerja dalam macam macam bidang , contoh klu before ni dah try retail , ok lepas ni nak kerja f&b pulak , mcm aku kerja kepci hari tu lah . So sekarang ni dalam bidang property , masih baby negotiator lagi . Masih banyak kena explore. 

Tinggal satu je bidang aku tak try yang aku nak try sangat , coffee house . Dulu pernah apply starbucks , tapi tak ada rezeki , tak dapat . Starbucks gaji best kot , dan pengalaman pun best sbb ko berpeluang jumpa ramai org dlm pelbagai bangsa dan bahasa, sbb hari tu aku apply kat Starbucks LCCT . Memang foreigner je kat situ , ya tau tau sekarang mana ada lcct lagi.

Tapi maybe lepas habis belajar nak try kerja kat coffee house , aku suka lah kerja . Aku suka collect pengalaman , aku suka bila orang bukak resume aku , oh banyak dah awak kerja . Haaa , aku suka impression mcm tuh bcs I got variety of experience . Thats why kalau boleh , aku nak kerja apa sahaja . As long I can get new experience , I will . 

Aku eager fr pengalaman dan learn new things . 

Aku tak kisah sangat pasal gaji , standard lah gaji tak ada apa apa dlm rm900, ada dip adalah dalam rm1300 , rm1400 mcm tuhh , up sikit degree bolehlah dapat tak sampai 2k fr basic pun . Aku nak gelak bila dengar expectation orang bila nak kerja . So kalau ko ada dip , ko expect diorg bagi rm2k ? Hello hello , you gt no experience kot . And diploma sahaja pun , jgnlah expect tinggi sangat -.-

Ya aku tau , orang akan cakap diploma pun study jugak . Ya tauuuuu , macam ni lah aku simplify . 

Ko ada degree , aku ada diploma . Kita apply kat company yg sama fr same position , we both fresh graduate tapi aku ada kerja part time , aku ada kerja before aku sambung belajar , tapi dlm bidang lain . Ko rasa yg mana company tu akan amek ? Yes , mmg no experience for the field , tapi I got experience working and dealing with peoples . So I ada communciation and teamwork skills . Babe, they're not just looking fr your cert , sometimes skills , sometimes experience , and sometimes resume .

Belajar untuk tidak mengharap terlalu tinggi , nanti kuciwaaaa . Tapi kalau Allah dah tetapkan rezeki kau , tanpa experience pun ko akan dapat kerja jugak . Have a faith :)


Happy Chinese New Year ! Gongxi gongxi !

1 comment:

Zurainny Ismail said...

Teruskan belajar selagi mampu & maintain positive - mesti berjaya tu! :D