Wednesday, March 9, 2016

New fav blogger yeayy

Assalammualaikum uolls .

fashion, girl, and heels image

Ada baca entry psl aku jd negotiator dan dropshipper ? Ish bacalah , banyak bahan berilmiah tau dalam tuh . Hihi ..

Ada kan aku cakap yg aku minat business ? 

Pernah tak aku mention aku suka blog Namee Roslan ?

Bila aku fikir fikir balik , baru aku tau kenapa aku suka baca blog Namee Roslan . Aku ni jenis think later , do first . Dah buat buat itu ini , ha esoknya baru fikir kenapa aku buat mcm tuh -______-

Aku suka baca blog Namee Roslan dulu sebab gap dia dgn husband dia which is i loikeee and dia businesswoman, lepas tuh dia suka cerita hal daily life yg entah bg aku tak membosankan  . Iolls ter-inspire tau . Selalu rasa wah wahh bagusnya dia ni. 

Aku nak jadi businesswoman jgk , mainly dia adalah bila aku kahwin, aku dah ada anak, aku nak jaga anak sendiri . Aku tak nak org jaga , but dlm masa yg sama aku tanaklah bazirkan ilmu pendidikan aku kn , haruslah utilize ilmu aku . 

Tu yg aku mula minat business , dulu masa kerja Cosway , trigger utk aku ke arah business , mungkin ada hikmah , Allah nak tunjuk jalan aku , Allah nak tunjuk apa yg aku suka sebenarnya . Masa aku kerja Cosway dulu, aku enjoy . Enjoy layan customer je , ragam manusia . Semuaa . 

Kemudian aku mula kawan dgn business business punya orang , kiranya jiran sekitar Cosway dulu lah , suka bertanya modal berapa , untung berapa . Dulu masa otak paras baby lg , modal dn untung je kita fikir dulu . Hal lain tolak tepi .

Bila sekarang aku belajar business baru aku nampak , apa sebenarnya business ni. Apa kita boleh buat dgn modal ciput , apa kita boleh buat dgn tiada modal . Banyak cabang , banyak ujian dan dugaan nak jd businesswoman ni . Sekarang ni aku lebih kpd collect ilmu , ada kesempatan utk belajar , aku belajar . Ada kesempatan utk practise kan , aku buat .

Aku pulak bukan org yg jenis duduk diam ,mengharap duit mak pak semata . Abah tak bagi kerja ? Ok , kita jd dropship . Abah tak bagi itu ini , ok kita uturn . Benda boleh settle , aku suka mencuba . Sebagai seorang ayah dan ibu , mereka perlu menyokong perjuangan dan kehendak anak mereka yg tak reti duduk diam ni. HAHAHAHAH

Aku dah rangka dah perjalanan lepas aku habis belajar. Aku tanak cari kerja dulu , aku nk gi Aussie atau New Zealand , kerja kat sana 3 bulan , cukup masa balik . Okay lepas tuh baru kita cari kerja . Hidup ni sekali , selagi ko boleh jalan , jalan . Selagi ko boleh explore dunia , go on . Allah bagi dunia ni kat kita utk kita teroka , dan Allah juga menggalakkan hamba hambaNya mencari ilmu .

Jauhnya tersasar uolls !! 

Aku sebenarnya nak cerita psl new fav blogger aku selain Namee Roslan . Aku jumpa blogger ni kat iklan nuffnang , masa tuh mcm nak blogwalking je , so klik je lah iklan iklan yg tersidai . Kemudian termasuk satu blog ni yg pemiliknya adalah Kak Elly 



Kak Elly ni blogger kat http://ellyinwonderland.blogspot.com/ , alamat blog catchy catchy kan , tapi sebenarnya Kak Elly dah anak dua dah . And dia businesswoman dan sanggup berhenti kerja utk teruskan perniagaan dia which aku sangat kagum. Tp klu dah otak business , semua jenis risiko kami sanggup amek. Otak dah business , kita tak takut risiko . Kita belajar dr risiko . 

Kak Elly ni suka cerita daily life dan ofcourse psl perjalanan business dia . Aku tak taulah apa masalah aku , tapi sumpah aku sangat suka blog blog mcm ni yg tak rimas , yg tak citer psl crush , dan paling penting yg dewasa. Umur 22 ni dah dahlah berangan bila nak kawen , cari duit fikir mmy abah dulu lah . Kahwin tu nanti akan datang sendiri , jangan dok pikiaqqqqq 

Ok bye toodles, thanks fr reading :D

No comments: