Saturday, May 14, 2016

Skincare Part II

Assalammualaikum ! Hai uolls .

Rasanya dulu dulu pernah post entry pasal skincare jugak , tapi dua tahun yg lepas , and till now , post tu paling hot traffic kot . Haa , kalau tak penah baca >> SKINCARE PART I <<

Bila dok tengok gambar lama ni , rasa mcm tak sangka , muka aku pernah ke sagat dgn jerawat , pernah hitam sangat sangat , pernah penuh jerawat , patutlah dulu tak ada yg melekat , haa tak lawoo . Sekarang pun T.T ( Nti aku post something abt this )

Banyak zaman zaman kehidupan aku , kehidupan paling sendu dan frustrated , kehidupan masa sekolah menengah . Sebab bagi aku zaman tu zaman paling hodoh , zaman paling shrek , zaman paling muka kau penuh dgn kawah , dgn hitammnyaaa ya allah ya tuhan , ko gi manaaa nokkk yg hitam sangat ?

Masuk zaman kerja , aku mcm okay okay lagi , kiranya biasa biasa je , sebab entahlah mmg aku biasa biasa je kot ? Tapi masa tu muka dah bersih , muka aku bersih masa form 6 . Dah start hilang jerawat , kiranya jerawat wujud bila perlu . Tapi ireng masih ada ya anak anak , aku dah sampai give up mcm mana nak putihkan muka ni . Sebab rasa tak selesa , muka mcm terlindung . HAHAHA 

So masa zaman kerja ada berjinak jinak dgn kolagen , aku ada try dua jenis kot kolagen before makan kolagen cosway . Tapi yg paling vasssss , kolagen cosway lah . Aku rasa masa tu lah aku fefeeling tantekk , muka ada glow , muka nampak berseri , bangun tidur pun muka helokk , tak ada berminyak , kalau kena panahan mentari pun , tak burn tak legam . Serius , bagi aku masa makan kolagen cosway aku rasa paling lawoo dlm kehidupan aku lah hihihi.( antara member2 masih paling rotten potato )

Dah dah sekarang aku nak cerita pasal my favourite skincare yg penah aku pakai yg berkesan pada aku *drumrolls please*

Garnier Light ( Hilangkan Jerawat )


Korang kalau budget suam suam kuku , bolehlah try Garnier Light ni . Walaupun Garnier Light ni tujuannya utk putihkan kulit , tapi dekat aku dia hapuskan semua jerawat ! HAAAA , begitu . Korang boleh rujuk post SKINCARE PART 1 aku ya , banyak aku cerita pasal Garnier Light ni . 

The Face Shop : Rice Water Bright Cleansing Foam  &  Chia Seed Watery Toner ( TIGHTENS PORES )



Produk Face Shop ni aku pakai masa tengah kerja KFC , tengah loaded kan so pakai lah elok elok sikit . Aku pakai faceshop sbb member aku pakai faceshop , wahh bukan main putih muka dia wehh . Mencik . Aku nak beli range tu jugak , lepas tu bila gi store , dia kata muka aku tak sesuai pakai range tuh , terus sis amek yg kat atas ni je . Harga , aku rasa utk dua produk ni dlm RM80 kot , aku pakai murah murah je , tak ada sampai beratus punya , and aku pakai dua ni je dr faceshop.

Bila jerawat aku dah hilang , muka aku dah ada sinar nur ,aku ada satu lagi masalah kulit yg aku sangat sangat sangat tak suka . Aku ada liang pori pori yg besar , liang pori pori ni agak jelas di mata kaca aku , dan bagi aku, aku sangat tak suka tengok kau di cermin, please nyah ! HAAA , pakai faceshop ni , dia berjaya tighten pori pori aku hga tak nampak sangat dah skrg , hehe , alhamdulillah . 

Nano White : Microfoliating Clay Cleanser & Refining Treatment Toner




Aku kalau ongkosnya enggak ada , aku pakai paling basic je weh . Aku akan amek pencuci muka dan toner je , sbb toner tu penting . Toner tu akan hilangkan kesan kotoran yg tak nampak , dan kecilkan liang pori pori . Lepas aku pakai faceshop tuh , aku tukar nanowhite. The main reason sbb aku susah nak beli faceshop , shah alam atau nilai tak ada faceshop . Kalau nak beli kena gi KL Sentral , aku kalau gi KL Sentral bila balik Nilai je , tu pun kdg kdg je naik KTM. So dr susah payah aku dok pikiaqq bila nak gi beli , baik aku tukar produk yg mudah utk aku dapat . Tu yg tukar nanowhite :3

Nanowhite ni best! Dia cont apa yg fs buat , muka aku dah tak ada pori pori terbukak , ada pun tak jelas , kalau dulu nampak weh , nampak sebiji sebiji , sekarang ni alhamdulillah . Heee

So korang , ni je lah skincare yg pernah aku pakai dan berkesan dekat aku , oh ya before korang tanya , satu pun produk kat atas tak cerahkan muka tau , muka aku jadi lagi helok sebab minum kolagen, aku kan banyak minum kolagen hehe , paling latest PERLAKING ! :D 

Soon aku akan post entry NN Premium White vs PERLAKING since ramai pm sbb kenapa aku tukar kalau elok kan ?

xoxo



No comments: