Tuesday, June 21, 2016

[[ TUTORIAL ]] - INSTA WIDGET

Assalammualaikum ! 

Hai uolls . Hari ni nak share cara letak insta widget yg direct pergi akaun insta kita . Aku tau ramai jugak para blogger yg otai ada widget ni , kita yg sendu ni pun tidak ketinggalan . Haruslah ada jugeks ! Hikhik . Sekarang kan tk ramai org buat tutorial , so aku nak bg tutorial bg yg tak reti nak start dan tak ada duit nak upah orang , hihi . 

Okay widget untuk instagram ni banyak , tapi aku pakai dua je , which is snapwidget dan websta. Dua dua widget ni lebih kurang je sebenarnya , bila ko olah dengan preference ko , dia akan jadi sama je . Tapi yg membezakan dua dua widget ini adalah pilihan utk interface . 



Pilihan aku untuk buat insta widget ini adalah snapwidget ! Sebenarnya klu ikut interface aku , dua dua boleh jadi , tapi snapwidget lagi mudah dan tak kelam kabut . So lets cekidautt the tutorial ~

 LOGIN/SIGNUP

Dah login atau signup , dia akan keluar home . Pilih jenis widget mana yg ko nak . Kalau aku , aku amek grid , simple dan nice . Kalau main dgn banyak gambar , jangan nak crowded sangatlah . 


Okay lepas je ko pilih jenis widget yg ko nak , dia akan keluar interface dekat atas ni . Okay aku akan terangkan perkara penting mengikut nombor kat atas . 

1. Login akaun instagram 
2&4 - Ini part yg paling penting bagi aku . Korang kena check size sidebar korang dulu , lepas tu match kan . Contoh klu saiz sidebar korang 300px , so make sure padding & thumbnail size within 300px . 
3. Layout - Yg cantik kalau fit , kalau nak 2x3 pun no prob , janji fit sidebar . 

Yg lain lain tu miscellaneous je , hover effect tu kalau korang arahkan cursor korang kat gambar tu , so dia akan terang ke gelap atau gelap ke terang . Okay lepas dah settle down setting , korang scroll ke bawah sikit , tekan GET WIDGET .


Tekan yang no 1 tuh , lepas tu dia akan popup window mcm kat atas ni , korang tengok yang aku kotakkan dan labelkan no 2 tuh , haa tu yang menentukan saiz widget korang . So check balik sidebar korang , apa saiz dia ? Kalau belum custom selalunya less than 250px , aku dah custom aku buat 300px . 

Kalau tak tau berapa size widget korang , ikut langkah langkah mudah ni . 

DASHBOARD // TEMPLATE // EDIT HTML // CONTROL+F #sidebar-wrapper { 

Bawah sikit ada code width , ha itulah saiz sidebar korang . In case korang tak tau je , aku bgth lah . Huhu .

Okay dah settle kat widget kan ? So mcm mana nak masuk dlm template pulak ?

DASHBOARD // LAYOUT // ADD A GADGET // HTML/JAVASCRIPT // PASTE KAN CODE TADI . 

Kalau nak center , buat mcm ni ;

<center>CODE TADI </center>

And save ! Weehoo dah ciap .


No comments: