Friday, September 16, 2016

Need a HELP : Rasa mcm nak upah web designer je

Salam sayang ( ewah bukan main penyayang )


Hai korang . Korang tau tak freelance web designer yang ada pakej harga yg affordable ? Nurul ingat nak tempah je web design sbb malas nak edit and i'm not so pro . Kalau pro best lah . Sebab selalu kalau buat editing , jadi rosak . 

Nurul tak kenal sgt freelance web designer , or nurul tak aware sgt ? Hahaha , sbb selama ni nurul mmg full edit blog sendiri . Sekarang ni cuma agak malas nak menghadap blog , nak edit blog . Malas malas . Dulu rajinlah , sbb minat . Sekarang pun masih minat , cuma tak mendalam mcm dulu . 

Sekarang ni lebih kpd beauty tips yang patut saya share ! Dulu nurul blh habis berjam jam nak edit blog sahaja weh, padahal blog sendu je . Hahaha . Edit blog ni mcm kepuasan lah , kepuasan dighi sendiwi . Tapi itu dulu lah punya citer . Nurul kalau boleh nak design minimalist je . 

Simple , elegance and mesra pengguna . So siapa blh suggest any good freelance yg blh penuhi kriteria nurul ? Nanti email eh . Haaa , nurul nak template lebih kurang mcm etsy . Etsy lawa wehhh T.T 

Kalau nurul tak reply , maksudnya nurul dah ada freelance atau putuskan utk buat sendiri je . tehee . Bye uolls .

Email : hdyhrshd@gmail.com

Cerita pasal upah assignment

Assalammualaikum uolls  

Nurul minggu ni cuti sem , so mmg tak dan lah nak up entry , you know lah i lifeless sikit kalau Nilai ni ha . So tak ada benda pun nak up . Tapi hari ni tiba tiba nak share mcm mana saya tentukan harga untuk job assignment yang saya buat . 

Alhamdulillah , permintaan untuk job assignment agak mengujakan  . Setiap minggu ada je job yang datang , boleh dikatakan non stop . Pernah sekali stop sekejap entah kenapa entah masa tuh , tak ada org pun assign, tak ada rezeki kot masa tuh .

Nak tau tak , mostly yg amek job dgn Nurul , cakap harga yang nurul bagi agak mampu milik dan tidak begitu mahal compared to others . Padahal nurul masa nak bg harga tuh , rasa mcm mahalnya harga aku T.T . Masa first time bg dulu, ya Allah nervousnya Tuhan saja yg tahu , sbb risau org comments ke condemn ke . Tp rupa rupanya , org suka je dgn harga Nurul :D


So hari ni nurul nak share mcm mana nurul set harga untuk job assignment nurul . Pertama nurul set harga berdasarkan tahap pendidikan, setiap tahap pendidikan ada harga minimum , contoh harga utk student degree RMXX, master pulak lain. Ha mcm tuh , itu harga minimum . Harga akan berubah kalau ;

  • banyak requirement ( citation, reference , and terlampau banyak sub-heading )
  • last minute . Harga standard kalau awak booking seminggu atau lebih dr tarikh submission . Kiranya bukan minggu submit , kalau last minute , mmg nurul up harga sbb kena potong line org lain , and korbankan waktu . 
  • Harga akan berubah mengikut level soalan juga . Kalau susah ( bkn dr course nurul ), atau too fussy . Tp selalunya nurul bg harga minimum je , jarang up . Kalau up , sbb last minute je . Ini serious . 
Konsep nurul buat job assignment adalah bantu part time students yang tak cukup masa , dan basis nurul adalah awak bantu saya , saya bantu awak . Ha, gittew . Sebab mostly ckp harga nurul affordable . 

Selain itu caj yang nurul berikan adalah berdasarkan kepenatan otak , kegunaan internet dan perah idea utk beri assignment yang bagus . Nurul jaga kualiti assignment nurul dgn nurul tak amek job assignment dr course atau uni yang sama , nurul tak nak ada kemiripan bentuk idea dalam assignment . Mmg buat tajuk lain, tapi nurul tak nak . Content kena unique . 

Nurul banyak belajar dr job assignment ni . Bukan semua orang puas hati dgn assignment nurul, nurul ada failure assignment jugak . Masa tu baru je start buat job assignment , so kita buat assignment cem biasa je , last last salah . Sebab ada plagiarism . Huhu . So kat situ nurul belajar , oh kita tak leh buat plagiat , kena tukar ayat , kena paraphrase . So since then, nurul mmg berikan assignment yg jujur , buat elok elok , cantik cantik. Nurul punya assignment dr table of content hingga reference . 

Kiranya client tu second client nurul untuk job assignment ni . Nurul mmg mintak maaf sgt kat dia , so sekarang nurul dah tau dah mcm mana nak buat assignment comel comel , cantik cantik , bagus bagus . Kenapa nurul amek deposit 50% dr total caj ? Sbb ada possibility client gone . Dan nurul tak suka delayed payment . Nurul pernah kena nurul dah siap awal2 , dah bg softcopy semua , last2 dua minggu lepas tu br dia bayar . Sedih gila T.T 

So sejak tuh konsep nurul, nurul dah siap , nurul akan bg screenshots, and suh client check , kalau okay dah cun , settle balance payment , baru nurul bg softcopy . Kalau nurul nak menipu , korang blh je guna social network nurul dr blog ni klu nak bt taik , kalau korang hilang ? Nurul nk cr kat mana? Bukannya masa awal awal assign assignment tuh , nurul mtk social network semua -.-

Ha begitu lah sedikit sebanyak penjelasan tentang job nurul ni . Korang kalau berminat nak tau progress job assignment nurul blh pergi sini ya , 


Ataupun just direct wsp nurul occay , +61073346402

Oh ya lupa nak bgth , course yang nurul mmg amek wo hesitation is 
  • Human resource
  • International business
  • Management 
  • And diploma's subject 
Yang lain boleh di-considerate based on the soalan . Btw nurul pernah buat assignment master , property , law and qc . So utk course lain , blh consider kalau nurul rasa nurul blh go dgn assignment tu . 

So much love , Nurul . 


Thursday, September 8, 2016

Apa korang buat kalau korang down ?

Assalammualaikum uolls . 


Mood blogging nampaknya mcm dah kembali yang tak tau sampai bila . Aku kalau dah datang mood nak blog , kalau boleh hari hari nak blog . Cuba kalau datang angin monsoon tuh , ha berbulan di biarkan . Recently ni aku asyik cerita pasal beauty tips je , rasa mcm mana private post aku di dalam blog terindah ni ?!!! Ha gittew .

Ada orang suka shopping bila down , tu sebab diorang berduit . Ada orang suka berspa-spa an , tu pun sebab mereka berduit . Bila tengok biodata dulu dulu , ha kat part hobi tu mcm telan air liur , HOBI : SHOPPING. Wah curlass kau . Ko yang tak berduit pn rasa mcm kagum , uish kayanya ko , uish uish lantas kau pun kagum . 

So korang kalau bosan atau down korang buat apa ?

Kalau aku , aku suka sangat , sukaaa sangat tolak troli masuk pasaraya , atau farmasi atau kedai kedai mcm daiso atau DIY . Lepas tu tengok barang dapur, ya Allah  . Kan aku dah cakap , aku skrg mak mak sgt weh . Walaupun tak beli , aku suka amek troli lepas tu lalu satu lorong demi satu lorong , amek apa yg ko nak , lepas tu ko letak balik sbb rasa tak penting :/

Displaying IMG_0745.JPG
Barang sikit je pun :"(

Siapa ada habit mcm aku weh ? :''''((

Masa Aeon tak ada dulu, aku selalu pergi Tesco . Aku sorong troli tuh , tengok pinggan mangkuk , periuk belanga and wish to have it padahal hang dok rumah sewa je , tk payah beriya sangat . Lantas aku pun tak beli . Aku suka .. barang dapur aku satu colour je . Set sudu aku , satu corak je , dari sudu ke garfu ke chopstick . Sekarang ni tengah otw nak collect set makan pulak , pinggan , mangkuk sup etc . 

Lepas tu sekarang dah ada Aeon , aku suka cuci mata kat pasaraya dia . Aku sorong lah troli tu tengok kambing ( btw Aeon klu weekend murah tau ) , sayur sayuran , selalunya aku akan beli barang masak seminggu , klu aku plan nak masak lah . Selalu aku dah set dah , okay minggu ni masak tom yam . Maka seminggu tu lah aku masak tom yam , kalau plan nak makan grill , aku beli kambing marinate , agak agak cukup utk seminggu . Selalunya mcm tu lah . Aku kalau mak ayah aku bg duit , setengah aku simpan ( utk perkara lain atau emergency ), setengah lg aku beli barang dapur . 

Displaying IMG_0846.JPG

Sekarang aku suka betul gi Aeon kalau weekend tau . Dah lah murah , lepas tu baru baru ini aku br perasan diorang ada set ready to cook . Haa senang , maksud ready to cook tuh , bahan bahan dah siap , ko tgl masuk kan je . Mcm hari tu aku br nampak set tom yam . Aku punya heaven Tuhan je tau , sebab senang dan mudah dan tak payah lah ko beli bahan bahan dia sebanyak banyak nya . Hari tu weekend , aku beli barang basah dalam nak dekat RM55 lah , dapat barang masak seminggu ! Heaven tak heaven , heaven jugak lah sbb sedap sedap pun sedap . Hihi


Kadang kadang tu jalan bukan beli pun , sekadar nak hilangkan stress dengan tengok barang dapur , weh aku kalau kahwin dari laki aku ada chocolate bar akan ada kacang buncis je tinggal . Hari hari dok suap makan je  T.T . Dia kan semakin ko berusia , semakin ko nak belajar masak . Adik adik aku kalau aku memasak , tak cukup cukup . HAHAHAHA . Yelah org jarang jarang masak , bila masak pedapowww ! 

Lepas tu kan aku suka release stress kat farmasi kat bahagian skincare . Ha , sbb tu aku suka up benda benda mcm ni . Aku suka tengok satu satu , lepas tu google , lepas tu decide nak pakai ke tak . Aku suka window shopping benda benda mcm ni , yg utk beauty . Kalau baju baju ni i tak minat sgt , i beli terus . Ai tak main window window HAHA 

Lepas tu kan aku suka window shopping dekat HERMO dgn LAZADA . Ini dua fav thing lah , kalau Lazada aku suka tengok barang dapur ke barang rumah ke , kalau Hermo ofcourse lah skincare dgn makeup . Aduh wanita sungguh saya ni tauu ... 

Sneak peak new peel off mask . Nanti nurul review k , baru guna sekali .

Ok why not korang share apa yang korang suka buat jugak kalau bosan atau down ? Up an entry and tinggalkan link ! Nanti nurul singgah baca . Weee 

Tata 


Tuesday, September 6, 2016

Keperluan asas menjaga kesihatan

Assalammualaikum uolls . 

with coffee and I'm writing



Bertemu kembali kita dalam segmen beauty and the beast , ewah . Bukan main . Ko ingat ko sapeee ? Cik Epal ? Tak kisahlah , siapa pun saya , janji hari ni saya nak share keperluan asas kalau nak jaga kesihatan . Highlightkan sikit jaga kesihatan , bukan nak kurus , bukan nak lawa , hari ni topik nya adalah jaga kesihatan . 

Kadang kadang kalau kita duduk jauh dari famili , kita tends to makan apa ada, dan tak begitu menitikberatkan kesihatan , bagi yang dr keluarga biasa biasa . Ya saya , dr keluarga biasa biasa je , seminggu abah mmy bg RM100 je, tak mewah , tak miskin, biasa je . 

Walaupun kita kadang2 tak berwang , atau kita dok fikir duit belanja ni tak boleh joli, itu bukan alasan untuk tidak jaga kesihatan. Jaga lah amanah Allah , Allah bg kita satu tubuh badan, satu sistem dalam tubuh , kita jaga untuk Allah . Nanti pulangkan kat Dia balik pun dalam keadaan elok . 

Apa yang dimaksudkan dengan jaga kesihatan ? Jaga kesihatan bg saya basically adalah meningkat metabolisma. Bila kita cuba tingkatkan metabolisma, insyaallah tubuh badan kita terhindar dr sebarang penyakit sebab toksin sering di cerna dan dibuang . 

Apa itu metabolisma tinggi ? Kadar metabolisme adalah kadar dimana badan kita membakar kalori. Kebanyakan mereka yang gemuk memiliki kadar metabolisme yang rendah. Walaupun sekumpulan orang buat aktiviti dan makan makanan yang sama, tak semestinya kadar pembakaran sama. [ CREDIT ]

Dalam bahasa ringkas saya yg study psl kuruskan badan bertahun tahun ni adalah , semakin banyak anda yak yak, semakin tinggilah metabolisma anda . Yak yak ni akan nyahkan toksin dalam badan kita . Toksin ni yg sebenarnya menyekat nutrisi untuk diserap ke dalam badan . Kalau yang dah berkerja , mungkin diorang boleh beli supplimen utk boost metabolisma, contohnya fat burner . 

Tapi untuk kita yg masih study ?  Nahh , disitulah point saya untuk hari ini . Wehuuu . Kiranya tips yang saya berikan adalah khas untuk pelajar yang ingin menjaga kesihatan . Not so free cost basic need, but tak mahal sangat pun nk jaga kesihatan . 

Apa yg diperlukan untuk jaga kesihatan ? 

PERTAMA. Air mineral atau air suling . Ini paling penting , dan paling basic . Nurul rasa antara faktor muka nurul hilang jerawat adalah sebab minum air masak setiap hari . Setiap hari at least 2l mesti settle . Tak tau mcm mana nak mula minum air masak ? ------------>>> [ BACA SINI ]. Seminggu aku selalu spend dalam RM5 untuk refill air tong yang 8.5 ltr , dan satu hari at least 3 ltr aku minum. Kalau malas 2ltr lah , 2ltr hanya terjadi bila air tong aku nak habis , dan aku malas nk refill -_-

Korang kena try and error jugak eh , sbb tak semua yang okay kat aku , okay kat korang . 

KEDUA. Green tea atau teh hijau . Green tea fav aku Ahmad Green Tea, blh didapati di pasaraya terdekat dgn harga RM18 kot untuk 100 bags . Kalau korang tak ada bajet , amek Boh atau Lipton pun okay . Tak semua juga green tea best kat aku, Dilmah mcm tak ada benda je bila aku minum . Green tea sangat tinggi benefit dia , kalau kat aku , green tea semata mata biasa biasa je , tak adalah aku asik yak yak . Tapi kalau tambahhh .............

Image result for ahmad green tea

KETIGA . Chia seed . Haa kalau tambah chia seed, pedapowwww aku rasa . Chia seed ni pun bagus untuk meningkat metabolisma badan occay . Bila ko selalu follow akaun psl fitness, diorang banyak mention psl chia seed . Benefit dia antaranya tingkat metabolisma badan lah apa laie . HAHAHA , blh didapati dgn harga sekuran kurangnya RM15 , mengikut brand . Aku sll makan Love Earth Organic Chia Seed . 

Image result for chia seed love earth

KEEMPAT . Minum air masak sebaik saja bangun tidur , percaya lah . Kul 10 jap lagi ko mesti yak yak . Ini antara basic tips oleh fitness junkie . Dulu aku tak amalkan pun, bila aku mula amalkan . Ya Allah , kenapa aku tk start dr awal ? Ha gittew 

Lagi apa eh ? Hmmm keperluan asas kan ? Maka ini sahajalah bagi aku keperluan asas untuk jaga kesihatan . Setiap hari minum green tea , at least 2 tea bag, letak satu sudu penuh chia seed dan jangan lupa habiskan air mineral setiap hari . Sikit sikit lama lama jadi bukit . Jangan risau , lama lama ko sendiri tak biasa kalau tak minum air putih . 

So bila di tambah tolak adalah kos korang utk sebulan utk bahan bahan asas ni setakat RM60 mcm tuh . Oke lah tu , untuk sebulan . Cuba lah weh , walaupun ko tak bersenam ( bkn aku galakkan ) , tp at least ko jaga kesihatan . Nak jaga kesihatan tak ? 

Btw korang , kawan nurul ada bukak online shop and she's selling makeup , makeup . Ada tak nurul gtau nurul dah pandai makeup makeup skrg ? Hihi , so beb why not korang show some love by following her insta , she's closing preorder soon !

Friday, September 2, 2016

Siapa nak buat servis promote business ? Meh sini meh

Assalammualaikum uolls !

Most popular tags for this image include: cupcake, daisy, flowers, yellow and sweet


Hari ni nurul terfikir satu idea , tapi tak tau lah idea ni okay ke tak . Nurul punya blog sejak up post psl perlaking , traffic naik . Tp pasal Perlaking je lah .. so nurul mcm ter-generate idea yg nurul rasa bagus dan membantu and also win-win situation . Tp kekurangan blog nurul adalah followers nurul tak banyak , even kat fb atau insta . So nurul nak reverse idea by berikan anda promotion service by post . 

Walaupun followers tak banyak , tau tak apa yg buat nurul nak cuba jugak servis ni ? Sebab kalau kita google , first page akan keluar website atau blogpost , bukan insta bukan twitter, dan bukan juga facebook . Blog atau website adalah hasil carian utk first page . Benda ni nurul nampak masa nurul cuba google psl perlaking , no wonder ramai singgah , kat first page rupanya . Dan most of instafamous atau twitfamous , promote barang korang kat medium yang sana . So why not tambah satu lg medium , sbb mmg most of us akan google dulu sebelum pergi insta kan ? Sebab nurul mcm tu hiks 

Sementelah level nurul bukanlah level instafamous atau tweetfamous , nurul biasa biasa je dan niat nurul nak tolong produk anda dengan menggunakan post awareness atau ayat mudah , nurul bantu korang create awareness . Macam mana ? Kejap ya nurul pun tengah susun ayat . 

Nurul akan bantu korang dengan up entry pasal produk korang , atau servis korang . Berbeza nya servis nurul adalah , servis nurul murah dan nurul akan cuba lakukan sebaik mungkin dan seikhlas hati . Selain itu , nurul juga akan bantu anda dengan up entry di group ( max : 30group / 1 hari ) selama dua minggu ( minimum ) 

Ini idea nurul je , kalau berminat nurul blh je buat , and T&C nurul akan update kalau anda email atau wsp shj . Comments will not entertained  :)

PM/WSP : +61073346402

Entry penutup : PERLAKING

Assalammualaikum uolls ! 


Seperti yg nurul janjikan semalam , nurul nak buat entry penutup untuk perlaking . Entry penutup ni maksudnya , entry last pasal perlaking . Nurul dah tak jual Perlaking , tp masih ramai yg pm . Maghin masa aku jual , taknak pulak ko pm ? Maghoh ni maghoh , dah tak jual , bkn main semua pakat nk beli .

Kenapa stop jual Perlaking ? 

Nurul stop jual sbb management . Strictly tak ada kaitan dgn produk . 

Makan Perlaking lg ?

Ya , masih makan . Last kotak

Kesan dia mcm mana ?

As you can see in my fb , insta and recent post . Nurul ada post selfie , and frankly speaking most of my selfie tak ada filter , fully based on lighting but insta ada ! Insta kena lah gambar lawooo , hahaha klu selfie biasa biasa kat blogpost , atau fb , TAK ADA FILTER . 

Nak testimoni . 



Gambar kiri - 16 May . Gambar kanan , hari ni - 03 Sept . So you can see, its quite slow tp dia cantikkan kulit , cuma part memutihkan dia agak slow . Ini jujur punya review, tak ada niat nak jatuhkan ke apa ke , tp sbnrnya kulit nurul is much better . Gambar latest ni gambar after skin prep , tak tau psl apa dia npk mcm tuh. Senang korang add lah nurul ke follow nurul kat fb atau insta , for selfie . Tp satu nurul nak cakap , nurul puas hati dgn Perlaking dan tindak balas hormon membezakan kesan suppliment occay 




Fuhhh , dah lepas tanggungjawab menjelaskan kpd anda anda sekalian ! Hihi , so hopefully this entry helps ! And plus , nurul tak delete apa apa entry pasal perlaking ya , so enjoy yourself pakai tag kat bawah ya , muah ciked . 

Much love , Nurul :)

Cara Jaga Muka Yang Betul

Assalammualaikum uolls ! 


Okay hari ni nurul free sangat  , bukan hari ni sebenarnya , minggu ni mmg free teruk . HAHAHAH , mmg bersenggang2 je kat rumah . Job assignment pun tak ada , nurul rasa maybe sbb sem semua nak habis kot , so orang tak datang cari . Its okay , ada rezeki nanti ada lah . nurul okay je . Hehe

So hari ni nurul nak share dgn korang , cara cara jaga muka dengan elok dan baik ! sebenarnya penjagaan atau cara kita jaga muka adalah root atau akar kepada kulit yg baik tau . bukan semata mata berharap dengan produk produk yang mahal . jaga muka , jaga kebersihan . itu paling penting . 


Sebelum apa apa marilah kita tepekkan muka kita dulu , sebenarnya ramai lagi yg mesej nurul tanya , kesan makan perlaking . Yelah , nurul dah stop jual perlaking , so dah tak buat soft selling . hihi . Tapi tak pe , nanti nurul akan up entry penutup untuk perlaking , so entry tu akan merangkumi semua dan penjelasan nurul stop jual perlaking jugak ok, no worries :)

So lets cekidauttt cara jaga muka yang betul ! 

Tuala muka 
Nak tanyaaa ni korang kalau dah habis cuci muka , lap muka pakai apa ? Jangan cakap pakai tuala badan ! Sebenarnya nurul dulu pakai tuala badan je , tapi bila sekarang dah pakai tuala muka sendiri , nurul rasa lebih bersih dan hygiene . Lepas tu skrg rasa geli pulak kalau nk lap muka pakai tuala badan , rela pakai tisu . Hihi. Nurul beli tuala muka kat daiso je , yang apa eh nama dia , RM5.30 je . 

Berus muka 
Berus muka ni akan bring your skin to another level tau ! Kesan dia sangat sangat sangat superb ! Nurul masa awal awal pakai berus muka ni , nurul beli kat daiso je , rm5.30 . beli tang murah murah je , beli yang murah pun , rasa clear je muka tau . Hidung ni rasa mcm cermin , ha bukan pasal berminyak , sebab bersih . 

Image result for daiso malaysia products FACE WASHING BRUSH

Nurul punya lebih kurang mcm ni lah , sbb tertinggal kat nilai , so nurul google je , credit to righful owner . Nak beli baru , baik beli yg mesin terus , harga RM10 something je kat DIY . Hehe

Nurul klu benda2 mcm ni nurul sll suggest kat kakak , beli lah , beli lah . Nurul sll suruh kakak jaga diri sendiri, sbb kat area rumah nurul tak ada daiso , kitaorg cari kt diy je . So kakak beli yang mesin , yang pakai bateri . Lg best weh ! Sedap gila muka rasa , nurul suka tenyeh kat hidung HAHAHAHA



Tp tolong lah berbahagia sisthor sisthor sekalian , kat lazada pun ada ya . So korang blh lah beli kat lazada ya kalau malas sgt nak gerakkan bontot tuh , eh mcm ckp psl diri sendiri je . HAHAHAH , blh guna promo code "NURUL CANTIK" . Alah gurau jeee , mana ada . Saya belum level mcm tu lg .

So itu cara jaga muka dr akar, yg external . Bukan menggunakan produk ke apa ke  , suppliment ke . Itu lain cerita , pakai berus muka ni bagus sbb dia akan urut muka kita secara circular , dan tuala muka tu supaya muka kita tak berjangkit dgn kuman atau bakteria . 

Korang try lah , ala cost utk jaga muka ni kurang dr RM20 je , termasuk berus mesin tuh . Kata nak cantik , nak lawo . Ha cari inisiatif , cari cara. Ok ?

Ok , nak entry pasal latest skincare nurul tak ? Entry pasal beauty kat blog nurul ni quite a hit tau :)

Wednesday, August 24, 2016

Betul ke tukar2 skincare boleh rosakkan kulit?

Assalammualaikum . Hai korang .

Pagi tadi , and dah hampir dua minggu pakai Hada Labo . 



Berdasarkan tajuk di atas , apa yg korang rasa ? Adakah korang mengiakan atau menidakkan statement di atas ?

Adakah fenomena tukar skincare blh membuatkan kulit breakouts ?  Betul ke ? 

Bagi aku , yang SERING tukar skincare , perkara ini adalah tidak benar . Aku bukan nak berlagak, cuma aku nk ckp yg buat masa ini aku tidak breakout kerana tukar2 skincare . Aku ni countless kot tukar skincare , paling lama pernah aku pakai utk satu produk tu adalah dlm 6 bulan . Yang lain, dalam 2-3 bulan je , lepas tu tukar . 

Kenapa tukar ? Tak elok ke ?

Sebab aku bosan HAHAHAHAHAHAHAH . Aku suka pakai produk kecantikan , walaupun aku tak lawo lawo lagi . Aku suka tgk kesan dia , name it semua aku dah guna . Clinelle , Bio Essence, Garnier Light , Sakura , hm apa lg eh , Furaiha and before tu ada pakai lain lg , aku suka pki trial kit . Hihi . 

Memang tak pernah breakout ke ?

Buat masa ni belum lg , so I came with conclusion that , as long as your product is fine , nothing to worries . And aku baru tukar dr Naive ke Hada Labo . Aku tak boleh lah lama2 dgn satu produk , bosan . Walaupun produk tu helok . 

Nanti aku akan buat cara jaga muka dan kenapa kulit muka kita blh breakouts , orait ? 


Belanja gambar lama satu ! HAHAHAHA 

Siapa nak saya share tips jaga kulit muka ? Komen tau ! 

Fenomena apa ni ?

Assalammualaikum !


Hai korang ! Ya Allah lamanya lah nak mengambil masa untuk mengupdate secebis kasih di blog terindah ni . Aku rasa sebab mungkin aku dah makin malas untuk menulis dan melakukan aktiviti sharing . Tapi aku kat facebook , aktif . Insta pun aktif , aku tak taulah pasal apa blog aku ni sendu sangat T.T

So hari ni aku nak share dgn korang pasal diri aku . Okay aku ni dah 2-3 tahun berat statik , statik . Maksudnya dr upper 6 berat aku sampai sekarang lebih kurang , in fact makin bertambah dr dulu ada lah . Tetapi aku ni sedang mengalami satu persoalan , kenapa sekarang aku nampak lebih elok dr dulu ? Padahal sama je , berat sama , tinggi sama . Boleh tak korang terangkan aku persoalan ni ?


Ini weh masa aku upper 6 , 31 Ogos . HAHAH , sebab ni masa kakak aku kahwin . Tehee , so aku pun ingatlah . 


Ini masa aku 20 rasanya , aku dah habis form 6 . Masa ni rasa aku dah helok sangat lah tuh , padahal tahi . kahkahkahkah . Aku jadi sgt curiga , sbb apa tau , ramai yg jumpa aku balik lepas 2-3 tahun cakap aku dah kecut . Kecut tu maksudnya dah kurus dr dulu , tp sweet honest , actually sama je . Berat aku , ukuran aku semua sama ! In fact , lg bertambah . 


Gambar ni gambar tadi , masa lepas presentation . Actually boleh tengok dr most gbr aku , muka aku dah panjang dr dulu , dah tak tembun mcm dulu . Fairer ofcourse lah , berapa gantang produk pulak aku makan :p


Yang menjadi kemusykilan aku weh , selalunya org jd better bila dia kuruskan badan kan , weh aku tak kurus kan badan pun tp aku jaga makan . Dan aku sangat sangat sangat rajin minum air putih ya . Mungkin boleh dijadikan tips ? HAHAHA . 

So korang boleh jelaskan kat aku tak , fenomena apa yg terjadi ni ? Berat makin bertambah , tapi kelihatannya aku makin kecut ? Please tell me , aku sumpah pelik weh 
:(




Thursday, August 18, 2016

UPDATE : SERVIS UPAH ASSIGNMENT

Assalammualaikum ! 

Hai semua orang . Yuhuuu *lap peluh* . Sejak aku post entry "SERVIS UPAH ASSIGNMENT" , berdesup je mesej masuk bagi job . Alhamdulillah , tak sangka dapat sambutan yang agak menggalakkan , walaupun aku hanya bergantung dgn satu post kat blog ni dan twitter mention . 

So hari ni aku nak update sikit , entahlah tak tau nak update apa . Cuma nak gtau je kat bawah ni semua feedback client aku , aku ada 2-3 org client yang mmg cari aku kalau ada assignment. So hari ni aku nak sajikan 2-3 screenshot ya . Btw , I still do mistakes , so saya mintak maaf sgt for those :(

Ramai yang tanya aku buat subjek apa , assignment apa . Okay sini hakak terangkan okay . Aku buat semua assignment yang berbentuk :
  • Discussion ( any subject )
  • Case study ( any subject )
  • Human resource 
  • Business 
  • Any related 
Aku tak buat calculus atau core subjek . Harap maklong dan paklong , btw most of my clients cakap i punya rate affordable tau ! So pm atau wsp ya kalau nak isi slot -------------- +61073346402